Bulgaristan’da 5 Ekim’de gerçekleştirilecek erken genel seçimler için Türkiye’de 136 sandık kurulacak.

Merkez Seçim Komisyonu, yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının 59 ülkede açılacak sandıklarda oy kullanabileceğini belirterek, en çok sandığın Türkiye’de kurulacağını açıkladı.

oy-sandik-bulgaristanTürkiye’de Bulgaristan vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı Bursa, İstanbul, İzmir, Edirne gibi illerde 136 sandığın kurulacağını bildiren Merkez Seçim Komisyonu, resmi internet sitesinde sandık kurulacak yerlerin tam listesini yayımladı.

Açılacak sandık sayısına göre Türkiye’nin ardından 56 sandıkla İspanya gelirken, İspanya’yı ABD, İngiltere, Almanya, Yunanistan ve Fransa izliyor.

18 siyasi parti ve 7 koalisyonun yanı sıra 4 bağımsız adayın katılacağı seçimlerde, Türkiye’de kurulacak sandıklardan çıkacak oylar üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) için büyük önem taşıyor.

Aşırı milliyetçiler, Türkiye’deki sandık sayısını protestoya hazırlanıyor –

Seçimler için yurt dışında en çok Türkiye’de sandık kurulacak olması ülkedeki aşırı milliyetçi siyasi partileri rahatsız etti.

Sağ çizgideki 13 siyasi parti ve hareketin bir araya gelerek oluşturduğu Vatansever Cephesi Koalisyonu (NFSB-VMRO), Türkiye’deki sandık sayısını protesto için yarın Merkez Seçim Komisyonu binası önünde gösteri düzenleyeceklerini duyurdu.

Vatansever Cephesi Koalisyonu, Türkiye’de çok sayıda sandık kurulmasının ülkenin çıkarlarına hizmet etmediğini savunarak sandık sayısının azaltılmasını talep ediyor.

-Anketler, birinci parti olarak GERB’i gösteriyor-

Oy kullanmanın zorunlu olmadığı Bulgaristan’da yüzde 4 olan seçim barajını aşabilecek durumdaki siyasi parti sayısının 7’yi geçmeyeceği tahmini yapılıyor.

Kamuoyu araştırmaları, Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisinin (GERB) sandıktan en çok ay alan parti olarak çıkacağını gösteriyor.

Ancak siyasi gözlemciler, GERB’in tek başına hükümet kuracak sayıda milletvekili çıkarmasının zor olduğunu kaydediyor.

Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisinin oluşturduğu önceki hükümetin Başbakanı Plamen Oreşarski, aylarca süren sokak gösterilerinin ardından 23 Temmuz’da istifa etmek zorunda kalmıştı. İstifanın ardından Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev parlamentoyu feshederek, 5 Ekim’de yapılacak erken genel seçimlere kadar görevde kalacak Georgi Bliznaşkı’ya geçici hükümet kurma görevini verdi.

 

 

AA

Reklamlar