Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının desteği, Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (BGF) organizasyonuyla Bulgaristan‘dan 30 öğrenci,  “Türkiye ile Bulgaristan Arasında Gençlik Zinciri” projesi çerçevesinde, İznik ilçesine geldi.

Bulgaristan‘da Türkçe’yi seçmeli ders olarak tercih eden öğrenciler, 1-13 Eylültarihlerinde Çanakkale, İzmir, Manisa, Bursa, Yalova ve İstanbul‘da eğitim seminerleri ve kültür gezilerine katılacak.

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) İznik Şube Başkanı Serkan Acar, yaptığı açıklamada, Bulgaristan’daki eğitim sistemi nedeniyle Türk ve Müslüman öğrencilerin okullarda kendi dil ve kültürlerine ilişkin eğitim alamadıklarını söyledi.

Sadece belirli öğrenci sayısına ulaşılması halinde Türkçe dersinin seçmeli olarak okutulduğunu ifade en Acar, “Bu durumda da İngilizce, Fransızca gibi farklı bir dili öğrenme imkanı sağlayacak dersi seçememe sıkıntısıyla karşılaşmaktadırlar. Bu temel sorunu çözmek, anadillerini sahiplenmelerini, geliştirmelerini sağlamak; Türk kültürüyle bütünleşebilme, tarihsel ve kültürel etkileşimlerle, Türk kültürünü sahiplenme duygusu kazandırmak amacıyla BFG tarafından bu proje hayata geçirildi” diye konuştu.

Öğrenciler, İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ve Belediye Başkanı Osman Sargın‘ı da ziyaret etti.

Reklamlar