Türkiye’de 1842 yılında ‘Liuboslovie’ adlı ilk Bulgarca dergiyi İzmir’de yayımlayan ve Bulgaristan basının kurucusu olarak nitelendirilen Konstantin Fotinov’un anısına, Bursa’nın Mudanya ilçesinde çınar ağacı dikildi.

Türkiye’de 1842 yılında ‘Liuboslovie’ adlı ilk Bulgarca dergiyi İzmir’de yayımlayan veBulgaristan basının kurucusu olarak nitelendirilen Konstantin Fotinov’un anısına, Bursa’nın Mudanya ilçesinde çınar ağacı dikildi.

Bursa’da Mudanya Gazeteciler Derneği (MGD), Sivil Toplum Diyalogu AB projesindeki ortağı Bulgar Gazeteciler Birliği’nin (SBJ) isteği üzerine oluşturulan yeşil alanda Bulgar Gazeteci Konstantin Fotinov’un anısı yaşatıldı.
Mudanya’nın Tirilye Mahallesi Kartaltepe mevkiinde MGD Üyesi Hilmi Haşal’ın kullanım hakkı verdiği alanda düzenlenen törene, her iki ülke dernek üyelerinin yanı sıraBulgaristan Bursa Konsolosu Evgeni Vasilev, Mudanya Kent Konseyi Başkanı SoyerKazancı, Tirilye Jandarma Karakol Komutanı Celal Özbek, Mudanya Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Tahir Yılmaz ve Tirilye Muhtarı Süleyman Alkız’ın yanı sıra aralarında devlet televizyonu ve radyosundan gazetecilerin de olduğu Bulgar Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Ivan Varbanov önderliğindeki 7 Bulgaristanlı gazeteci katıldı.

Saygı duruşu ardından 2 ülkenin milli marşları sonrasında yapılan konuşmalarda Bulgar Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Ivan Varbanov, 15 yıldır çeşitli girişimlerde bulunan SBJ’nin hayalinin bugün Türkiye’deki dostlarımız sayesinde gerçeğe dönüştüğünü söyledi. Gerçekleşen törenin sadece tarihi bir gün olmadığını vurgulayan Varbanov, “Biz bugün aynı zamanda Bulgar basınının kurucusu Fotinov’un davasını ve yaşamını da bu çınarda yaşatacağız. Bu çınar her zaman iki ülkenin dostluğunun bir simgesi olacak. Fotinov’un anısı Tirilye Mahallesi’ndeki Kartaltepe’de yaşayacak.” dedi.

MGD Başkanı Yavuz Gerçekçi, AB projesi kapsamında 2 ülke arasında 2014 yılı Ekim ayında başlayan mesleki anlamdaki diyalogların güzel ve olumlu sonuçlar verdiğine dikkati çekti. SBJ Başkanı Snezhana Todorova’nın fikriyle gelişen bu talebin komşuluk ilişkileri açısından önem arz ettiğini belirten Gerçekçi, “Bu etkinlik sadece Mudanya’nın ve Bursa’nın değil, aynı zamanda Türkiye’deki tüm insanların da Bulgaristan’a, Sofya’ya dostluk mesajıdır.” dedi.

Bulgaristan Bursa Konsolosu Evgeni Vasilev ise Bulgaristan basının kurucusu Konstantin Fotinov’un anısının Türkiye’de yaşatılmasına aracılık eden Bulgar Gazeteciler Birliği ileMudanya Gazeteciler Derneği’nin 2 ülkenin güzel bir dostluk örneği olduğunu söyledi. Söz konusu alanı bu amaçla MGD’nin kullanımına tahsis eden dernek üyesi Bulgaristan Kırcali doğumlu Hilmi Haşal da, “Uzun ömürlülüğün simgesi olan çınar ağacını büyütüp, geliştireceğiz ve burada dostluğun yaşatılmasını sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmalar ardından çınar ağacının toprakla buluşturan gazeteciler, Konstantin Fotinov’un hayatını anlatan tabelanın açılışını birlikte yaptı. Törende, SBJ’nin Filibe Şube Temsilcisi ve Yardımlaşma Vakfı’nın Başkanı Georgi Naydenov, Hilmi Haşal’a duyarlılığından ötürü madalya ile ödüllendirirken, SBJ Genel Sekreteri Ivan Varbanov ile MGD Başkanı Yavuz Gerçekçi günün anısına karşılıklı olarak hediye alışverişinde bulundu.

Reklamlar