Bulgaristan Radyosu iki gün ard arda Glavinitsa belediyesinde gerçekleştirdiği iki yayını sunuyor. Katılımcı sayısı çok fazla olunca yayını bir değil ikiye çıkardık.

Glavinitsa belediyesinin farklı köylerinden konuklarımız, sanatçılarımız, dinleyicilerimiz, hayranlarımız geldi.
Konuklar arasında Glavinitsa Belediye Başkan yardımcası Elena Tomova, Glavintsa Belediye Meclis Başkanı Seyfi Salim, Kolarovo köyü “Sv. sv. Kiril ve Metodıy 1942“ Okumaevi sekreteri Asibe Efraim, Saadet Kamil , Sabriye Hılmi, Fatme Remzi, muhtar Hasan Müstecep var. Zaritsa köyünü “Mehmet Con“ okumaevi sekreteri Bedriye Halim, Mehmet Con` torunu Vildan Şakir temsil ederken Umut Nuray, Tahir Ümit, Gülçin  ve  Burçin  Belgin kızkardeşler ise Mehmet Con`dan şiirler okudu.

Kosara köyünün küçük ama, başta muhtar hanım Nüvit Yusuf`un, Kültür Derneği başkanı Seniha Niyazi`nin ve orada yaşayan insanların büyük hayalleri olduğunu anladık, anlattık. Kosara köyünden  Seydegül Ahmet, Necemettin Ahmet, Behçet Hakkı da gelen konuklarımız arasındaydı.

Çernogor köyü “Yanko Zabunov – 1957“ Halk okumaevi sekreteri Mariyana Natsova`nın önderliğindeki “Kitka“ folklor grubu üyelerinin yaşı 16 ile 60 arasında değişiyor. Bayan Mariyana Natsova, Türkçe’yi bilmemesine rağmen Türkçe türküleri o kadar güzel düzenlemiş ve foklor grubunu o kadar güzel yönetiyor ki, diyeceksin 40 yıl hep bu işi yapmış.

Glvainitsa`ya gidip de buradan en sadık, en uzun yıllık dinleyicimiz Süleyman kombayner amcamızı da görmeden, programda ağırlamadan gecemezdik pek tabii ki. Kendisi, sağ olsun, güzel bir çiçek demeti almış da gelmiş. O anlattı, bizler sorduk, tek sözle hasret giderdik. Glavinitsa Belediye Meclis Başkanı Seyfi Salim`in eşi Sevdican Salim, eski bir öğretmen olarak sırasını bekledi ve programımıza katılmak isteğini parmak kaldırarak belirtti. Şimdi Glvainitsa belediye eğitim dairesinde çalışan Sevdican hanım eski öğrencilerini ve meslekdaşlarını da selamlamadan geçemedi.

Bulgaristan Radyosu Türkçe yayınlar ekibi sadece Glavinitsa bölgesinden dinleyicileriyle değil, aynı zamanda Şumen bölgesinden gelen dostlarıyla da biraraya geldi. Yardımcımız Salim Salih, Baykovo köyünden Sacide Mehmet ve Severcan Hasan, Timarevo köyünden  Kyazim Mümün, Necmi Recep de söz alarak  gördüğünü, dertlerini paylaştı.

Glavinitsa yayınlarımızın sürpriz konuğu Zvenemir köyünden Refiye teyze oldu. Eşi Mümün amca ile birlikte programımıza katılan Refiye teyze, hem anlattı, hem de güzel ve çok eski bir türkü söyledi…

Türkü demişken bölgeden folklor grupları gerek düğünlerde, gerek yurtdışı turnelerde oldukları için müzük açısından sıkıntı çekeceğimizi düşündük, ama Kolarovo köyünden Gülşan Hasan türküleriyle programımıza renk kattı. Hem birinci bölümde, hem de ikinci bölümde Çernogor`dan „Kitka“ folklor grubu güzel türkülerini seslendirken üyelerden Sabriya Ali de hem grubun tüm zorluklara rağmen ayakta kalma çabalarını anlattı, hem de güzel bir türkü seslendirdi. Yine folklor grubundan 17 yaşındaki delikanlı Emir Benay Sabri duygusal şarkı ile bize unutulmaz anlar yaşattı. „Kitka“ folklor grubunun diğer üyelerinin isimleri şöyle: Merlin Dinçer, Tarkan Raşid, Songül Belgin, Minasiye Halil, Sabriya Ali, Asiye Abil, Güldeniz Beycet.

Glavinitsa`ya bu ilk ziyaretimiz oldu, ama eminiz ki, buralara tekrar geleceğiz, çünkü bizi bekleyen daha çok dinleyicimiz ve dostumuz var!

Programı hazırlayıp sunan: Şevkiye Çakır

Reklamlar