Bulgaristan’da Jivkov’un totaliter rejim döneminde kitlevi şekilde Türker’in isimlerinin değiştirilmeye başlandığı Kırcaali bölgesinde düşen şehitlerin arasında bir de bebek vardı-Türkân Feyzullah.

26 Aralık 1984 yılı sabahı Killi’de düzenlenen protesto mitingine katılmak isteyen on binlerin arasında annesinin sırtındayken zalimin kurşununa hedef olan minik Türkân hayatını kaybedip şehit olmuştu.

Bulgaristan’da demokrasi yıllarında özgürlüğün ve demokrasinin sembolü olan Türkân Bebek adına şehit düştüğü yerde anıt çeşme yaptırıldı, Türkiye’nin değişik şehirlerinde heykelleri dikilmeye başlandı. Yıllardır onun adına düzenlenen anma törenlerinde Türkân’ın yaşı kimilerince 17 aylık, kimilerince 18 olarak telaffuz ediliyor.

Bir insan bir yılın, bir ayında ve bir günde doğar. Köylerindeki ilk mezar taşında sadece 1983-1984 yazılı.

Hüseyin Köse’nin “Şehitlerimizin belgesel öyküleri” kitabında Türkân Feyzullah hakkında “Kurşuna dizildiği vakit 18 aylıktı henüz.” yazılı. Çoğunluk bu bilgiyi esas almış olmalı. İki yıl önce yenilenen mezar taşında ise, “Şehit Türkân Feyzullah 24.04.1983-26.12.1984” yazılı, yani, Türkân ne 17, ne de 18 aylık!? Mezar taşını esas alırsak, Türkân 20 ayını iki gün geçmiş görülüyor. Mezar Kirkovo (Kızılağaç) belediyesince yaptırıldığına göre, kayıtlar muhakkak nüfus dairesinden alınmıştır (Doğrusu da budur) kanısında olduğumuzdan, ailesi de taştaki yazılana itiraz etmediyse, milli kahramanımızla ilgili yıllarca telâffuz edilen bu hata düzeltilmelidir.

(Mehmet Türker – Rumeli Dergisi Yayın Yönetmeni)

 

Kırcaali Haber

Reklamlar