AB ve Türkiye liderleri 26 Mart’ta Bulgaristan ile Varna’daki Evksinograd konutunda, Türkiye ile blok arasındaki uzun soluklu süreçleri yeniden canlandırma yollarını görüşmek üzere bir araya gelerek, Gümrük Birliği anlaşmasını, imzalı bir göçmen anlaşmasının şartlarını, terörizm ve Türkiye’nin bloğa katılımı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov ile bir araya gelecek.

Toplantı, 25 Mayıs 2017’de gerçekleşen önceki liderlerin toplantısı üzerine inşa edilecek. AB ile Türkiye arasında üst düzey diyaloglar, ulaşım, ekonomik işbirliği, terörle mücadele ve dış politika konuları üzerinde gerçekleşti, ancak iki taraf vize serbestleştirme ve gümrük birliği gibi önemli konularda bir anlaşmazlık anlaşması yapamadı.

Gümrük Birliği meselesinde, konsey, AB üyeleri arasında henüz bir fikir birliği bulunmadığı için Türkiye ile teknik müzakerelerin başlatılması için Avrupa Komisyonu’na gereken yetkiyi vermedi. Almanya, öncelikle, Türk hükümetiyle bir dizi anlaşmazlığın ardından süreci zorlamaktan çekiniyor.

“Junker ve Tusk, Gümrük Birliği ile ilgili 28 ülke adına herhangi bir söz veremez. Türkiye bu müzakereleri başlatmak için önce [Almanya Başbakanı Angela Merkel] ‘i ikna etmeli. Almanya, bazı olumlu sinyaller verdi, ancak Ankara’nın ülkede hukukun üstünlüğü konusunda bazı adımlar atmasını bekleyeceklerini belirtti, ”diyen bir AB diplomatı, Hürriyet Daily News’e anonimlik koşuluyla verdiği demeçte.

Türkiye ile blok arasındaki Gümrük Birliği 31 Aralık 1995 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Tüm sanayi ürünlerini kapsamaktadır, ancak şu anda tarım (işlenmiş tarım ürünleri hariç), hizmetler veya kamu alımları ile ilgilenmemektedir.

21 Aralık 2016 tarihli Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi’nden mevcut AB-Türkiye Gümrük Birliği’ni modernize etmek için Türkiye ile müzakereleri başlatma görevini istediğini belirtti.

Toplantıda, 18 Mart 2016 tarihinde iki tarafın imzaladığı göçmen anlaşmasının uygulanması da gözden geçirilecek. Türkiye, AB ülkelerini, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecileri kabul etmede bloğun geride kaldığı bir yeniden yerleşim anlaşması için taahhütlerini yerine getirmeye çağırıyor. Bir Türk yetkili Hürriyet Daily News’e verdiği demeçte.

Göçmen anlaşması, Suriyeli mültecilerin AB eyaletlerinde bir kota sisteminde yeniden yerleştirildiği sırada, Avrupa’da başarısız sığınmacıların Türkiye’ye döndüğü bire bir formül öngörmektedir.

Suriyeli mültecilerin toprağa ev sahipliği yapması karşılığında, Türkiye’ye iki kısımda altı milyar avroluk bir miktar verileceğine söz verildi. İlk kısımda 3 milyar avro, 2018’de yerine getirilecek.

Avrupa Komisyonu, mülteci anlaşmasının bir parçası olarak Türkiye’de yaşayan Suriyeli mültecilere 3 milyar avro (3,7 milyar $) kaynak sağlayacağını açıkladı. Bir kararın 23 Mart’ta meclis tarafından onaylanması bekleniyor.

Türkiye, Şubat ayında AB’ye Brüksel’den uzun süredir Avrupa standartlarına uymaya teşvik edilen terörle mücadele yasasında bir değişiklik önerisi de dahil olmak üzere, Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat için görüşmelerin başlatılması için gereken ölçütlere ilişkin bir duruşma belgesi sunmuştur.

Yetkili, AB’nin bu konuyla ilgili değerlendirmesine cevap vermediğini ve Varna toplantısını beklediğini söyledi.

Türk lider, Varna’da, Türk yetkililerin, AB yetkililerinin Türkiye’nin üyeliğini bloğa tam üyelik adayı olarak tekrar etmelerini ve bazı üye devletlerin Türkiye ile alternatif bir ortaklık modeli için spekülasyonlardan vazgeçmelerini isteyeceklerini söyledi.

AB ‘nin bloğu, uzun zamandır Ankara’ yı Temmuz 2016 ‘da darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüstü halin sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Ancak Ankara yakında sona erdirmeye istekli değil.

AB’nin bir diğer endişesi de, olağanüstü hal kapsamında yürütülen darbe sonrası uygulamalar, gazetecilerin, muhalif siyasetçilerin, akademisyenlerin ve sivil toplum temsilcilerinin gözaltına alınmasıdır.

 

Güncel Haber

Reklamlar