Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısı geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulu’nda tamamlanan görüşmelerin ardından kanunlaştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile;

1- Terörle mücadelede yerel planlamanın yetersiz kaldığı ve Genelkurmay Başkanlığının merkezi planlamasına ihtiyaç duyulduğu hallerde, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin görevlendirilmesinin hukuki alt yapısını oluşturuldu.

Buna göre, terörle mücadelede kolluk kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetini aşan durumlarda ya da kamu düzenini ortadan kaldıracak derecede eylemlerin var olması durumunda Bakanlar Kurulu kararıyla TSK personeli, terörle mücadelenin yürütüldüğü sahaya inebilecek.

Bu düzenleme ile EMASYA (Emniyet Asayiş Yardımlaşma) Protokolü arasında benzerlik kurulması bir manipülasyondan ibarettir.

EMASYA’da yetki yerelde görevli askerdeyken ve bu protokol, Resmi Gazete’de yayınlanmamış, gizlilik derecesine sahipken, bu düzenlemede esas yetkili Bakanlar Kurulu’dur.

2- Yaptıkları işlerde güven içinde hareket edebilmeleri ve bu işlerden dolayı ileride haksız ithamlara maruz kalmamaları maksadıyla, terörle mücadele görevini yürüten kamu görevlilerine hukuki koruma getirildi.

3- Terör örgütlerine karşı icra edilen operasyonlarda gecikmesinde sakınca bulunan hallerde elinden kaçmakta olan kişileri izlerken, can veya mal güvenliğinin sağlanması ya da kişinin yakalanması amacıyla sınırlı olmak üzere, yetkili birlik komutanının yazılı emriyle ve bu emrin 24 saat içerisinde hakim onayına sunulması kaydıyla personele konuta, işyerine veya kamuya açık olmayan kapalı alanlar ile bunların eklentilerine girme imkanı tanınmıştır.

4- Yurt dışı görev yerlerine atanan TSK personeline, ihtiyaç duyulan durumlarda daha etkin bir rütbe ile temsil imkanı sağlanması maksadıyla NATO üyesi bir çok ülkenin uyguladığı gibi “itibari rütbe” ile görev yapabilme imkanı getirilmiştir.

Av.Bülent TURAN
Çanakkale Milletvekili
AK Parti Grup Başkanvekili
Reklamlar