100’den fazla yıllık bir dut ağacı hem beyaz, hem siyah dut veriyor. Eşi benzeri olmayan bu ağaç ünlü Kırcaalili ressam Vladimir Çukiç’in Topolçane (Kavaklı) köyündeki evinin bahçesinde bulunuyor. 84 yaşındaki komşusu Ahmet dede dut ağacı, evin eski sahibi 20 yıl önce rahmetli olan Mehmet Mehmet tarafından dikilmiştir.

topolcane-koyu-vladimir-cukicAhmet dede, “Burada ağaç dikme geleneği sürüyor, özellikle meyve ağacı türlerinden armut, kiraz, erik, ceviz, kayısı, badem yetiştirilir. Köyün adı Kavaklı da bu gelenekten adını almıştır” diye paylaştı. O, daha çocukluk yıllarından dut ağacının karışık meyveler verdiğini hatırlıyor.

Vladimir Çukiç, “Beyaz dut meyveleri uzun ve çok tatlı, siyah olanlar ise tatlılık ve ekşilikte dengeli büyük ve suludur” diye kaydetti. O, burada artık 20 yıldan fazla kendisi gibi ressam olan eşi Pavlina ile birlikte yaşıyor. Resim atölyesi ve evleri var.

Çukiç, “Şehirde neden yaşayayım ki… Topolçane yaşamak için huzur veren sakin bir yer. Arkadaşlar geliyor. İnternet sayesinde tüm dünyayla bağlantı kurabiliyoruz” diyor.

Topolçane köyünün 200 yıldan fazla tarihi mevcut. Ardino yönünde Kırcaali barajı yakınında bulunuyor. Kırcaali’den Kösevo (Köseler) köyüne uzanan yol asfaltlı, fakat Topolçane ile Kösevo arasında bağlantı kuran 3 kilometrelik yol kesimine sadece kum dökülmüştür.

Çoğu harap olmuş evlerin duvarları taş ve kille örülmüş, çatıları da taşla yapılmıştır. Geçen asrın 60’lı yıllarında barajın inşasına başlamadan önce köyün nüfusu 200’ü aşkın kişiymiş. Şu anda köyde sadece 5 hane mevcut. Diğerleri Kırcaali ve Türkiye’ye göç etmiştir.

Ressamın evinin alt tarafında bulunan evde yaşayan 72 yaşındaki Kerime Öztürk, “Komşumuz Vladimir çok iyi bir insan. Her zaman burada ve bize yardım ediyor. Türkçe konuşmaya da alıştı” diyor. Yaşlı kadın 20 yıl önce Türkiye’ye göç ediyor, fakat emekliliğe ayrılınca memleketine geri dönüyor. Topolçane halkının en büyük sorunu köyde su olmaması ve Kösevo köyü arasındaki yolun asfaltlı olmamasıdır. Yaşlı kadın, “İnek, keçiye bakıyoruz ve özellikle yazın çok zorluk çekiyoruz. Bize su olmadığı gibi, hayvanlar için de yok. Oysa biz de kendimizi köyünde su olan ve yeni yola kavuşmuş normal vatandaş hissetmek istiyoruz” diye sözlerine ekledi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar