Şumnu(Şumen)’de bulunan hal arasında Tombul Camii diye bilinen cami 1744 yılında Şerif Halil Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bu nedenle caminin adına yaptıran kişinin adı(Şerif Halil Paşa) verilmiştir.

Tombul Cami, Bulgaristan’un 100 Turistlik Yer listesine girmiştir. Son yıllarda restorasyon çalışmaları nedeniyle turistlere kapalı olduğu için gelen turist sayısı azalmıştır. BNR’nin Türkçe sayfasında Tombul Cami’nin restorasyon durumu Şumnu Bölge Müftüsü Mesut Mehmet’ sorulmuş.

Bölge Müftüsü, “Bu caminin restorasyon çalışmaları 2004 yılında hükümette olan HÖH’ün destekleriyle başlamıştır. 2005 yılında Umman Sultanı’nın bağış yaparak 2008 yılına kadar çalışmalar devam etti.” diye bildirmiş.

BNR Spikeri “Restorasyon çalışmaları birkaç sene askıya alınıyor bu uzun aradan sonra restorasyonun ikinci etabına gelindi.Bu süreci ve yapılanları anlatır mısınız?” sorusunu soruyor.

Bölge Müftüsü, “2008 yılından sonra bize bağlı olmayan sebeplerden dolayı 2016 yılına kadar çalışma olmamıştı. Allah’a şükürler olsun 2016 yılında tekrar çalışmalarımıza başlayabildik. Sonra 2016’dan tabi bazı olaylardan dolayı yine ara verilmişti. Fakat 2017 senesinde daha hızlı bir şekilde devam etti. 2017 yılında caminin dış cephesi onarıldı. Dışarıdaki iskelesi indirildi. Çok az bir yeri kalmıştı minarenin etrafı. Fakat hava şartları müsade etmediği için minareyi bitiremedik. Ama Allah nasip ederse 2018 yılında da tamamen dış cepheden iskeleyi indirmiş olacağız. Tabi aynı zamanda bu 2016-2017 yılları içerisinde içeride de bir takım çalışmalar yapıldı. Şuan da kubbe tamamen yapılmış şekilde ve yine caminin belirli bazı kısımlarında da çalışmalar yapıldı. Yani içeri de de bir yere kadar iskeleyi indirmiş olduk.” şeklinde cevap veriyor.

BNR spikeri Müftü’ye restorasyonun tamamen ne zaman biteceğini sordu.

Müftü, caminin restorasyon çalışmalarının kısım kısım olacağını söyledi. Birinci kısımda caminin içinin ve dışının restorasyonu, ikinci kısımda medrese ve kütüphane ardından son olarak da Müftülüğün olduğu yerin restorasyonunun yapılacağını bildirdi.

Caminin restorasyonu 2018 yılında da devam edileceği görülüyor. Bizim temennimiz en kısa sürede çalışmaların bitirilip caminin ve külliyesinin ziyaretçilere açılması yönündedir.

 

bghaber

Reklamlar