Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığında yol ücretleri tahsil edilmesine ilişkin TOLL sistemi tasarlanması, kurulması ve devreye sokulmasına ilişkin proje sözleşmesi imzalandı. Sözleşme, Karayolu Altyapısı Ajansı (APİ) Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Donço Atanasov ve projeyi uygulayacak CAPPHS TRAFFIC SOLUTIONS Şirketler Birliği’ni temsilen Michael Weber tarafından imzalandı.

TOLL sistemi ile 3,5 ton üzerindeki araçlar için seyahat edilen mesafeye göre TOLL otoyol ücreti ve teknik olarak izin verilen azami kütlesi 3,5 ton altındaki binek otomobiller için süreye göre elektronik vinyet pulu ödenecek.

Proje sözleşmesinin bedeli katma değer vergisi hesaplanmaksızın yaklaşık 150 milyon leva. Proje süresi 19 ay. TOLL sisteminin inşa masrafları müteahhit firma tarafından karşılanacaktır. TOLL sisteminin, başarılı bir şekilde uygulamaya sokulmasından sonra kazanılan gelirle yatırım geri ödenecek.

Sözleşme imza töreninde konuşan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Nikolay Nankov,”TOLL sistemi, yollarımıza ilişkin adil ve dürüst bir ücretlendirme modeli uygulanmasına yol açacak” dedi.

Bakan, “Kamu ihalesi kararına yapılan itirazlar sonucunda açılan davalar iki yıl sürdü. Her gün önemlidir ve yolları kullanan Bulgaristan vatandaşlarına büyük miktarda kaynağa mal oluyor. Kaynak, yalnızca yollarımızın durumunu ve güvenliğini iyileştirmeye yönelik harcanacak” diye belirtti.

Nankov, “APİ gelirlerinin yüzde 70’i otomobil kullanıcılarından elde edilmektedir. Yolları kat kat daha fazla bozan ağır yük taşıma kamyonları APİ’nin tüm gelirlerinin tutarının yüzde 30’undan daha düşük ücret ödüyor” diye belirtti.

Bakan, “İnsanlar, elektronik vinyetlerin piyasaya sürülmesiyle fiyatların artmayacağı konusunda ikna edilmelidir” diye vurguladı. Nankov, “Bulgaristan olarak temel doğal kaynağımız stratejik konumumuzdur. 10 uluslararası ulaşım koridorunun 5 tanesi topraklarımızdan geçmektedir” dedi.

Nankov, “Önümüzdeki hedef, TOLL sistemi ile tahsil edilen yol ücretlerinden elde edilen APİ gelirlerinin 1 milyar levaya ulaşmasıdır. TOLL sistemi ile elde edilen gelirlerle karayolu sektörünün ihtiyaçlarının çoğu karşılanacaktır. Sürdürülebilir bir karayolu sektörü oluşturabileceğiz ” diye belirtti.

Bakan, “Yeni model daha fazla esneklik sağlayacak. Ayrıca ağır taşıt trafiğini esnek bir şekilde düzenleyeceğiz” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar