Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Ukrayna‘da yaşayan Gagavuz Türklerine yönelik destek projelerine bir yenisini daha ekledi.

TİKA, Stepan Bulgar ve Yuriy Dimçoglo tarafından kaleme alınan “Ukrayna Gagavuzlarının Tarihi” adlı kitabın basımına destek sağladı.

TİKA Ukrayna Ofisi Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, kitabın tanıtımında yaptığı konuşmada, TİKA’nın Ukrayna‘da 1997 yılından bu yana, sağlık, eğitim, altyapı, restorasyon, kurumların kapasite artırımı başta olmak üzere, ülkenin ihtiyaçlarına yönelik 300’den fazla projeyi hayata geçirdiğini söyledi.

Türkiye ile yakın bağları bulunan dost ve kardeş halkların desteklenmesinin TİKA’nın öncelikleri arasında bulunduğunu belirten Bolat, “Bu çerçevede TİKA, Ukrayna‘nın Odessa bölgesinde toplu olarak yaşayan Gagavuz halkına desteklerini sürdürüyor” dedi.

Ukrayna’da TİKA tarafından Gagavuzların sempozyum, konferans gibi etkinliklerine destek sağlandığını ve Gagavuzların eğitim gördükleri okullarda teknik altyapının geliştirildiğini belirten Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Odessa’da Gagavuz okullarını bilgisayar ve akıllı tahta ile donattık. Okulların tadilatını, kapı, pencere, çatı değişimini yaptık.

Su teminiyle ilgili Gagavuzlar ciddi sorun yaşıyor. Vinogradovka köyünde içme suyu teminini sağladık, önümüzdeki dönemde Stariye Troyanı köyünün su isale hattının yenilenmesi projesini de hayata geçireceğiz.”

Ukrayna’nın en köklü üniversitelerinden Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi’nde Türkoloji Bölümü bünyesinde TİKA desteğiyle Gagavuz Dili ve Edebiyatı bölümü  açıldığını belirten Bolat, ayrıca Gagavuzların iletişim altyapısının geliştirilmesine yönelik olarak, beş Gagavuz’un Türkiye‘de TRT‘nin staj programına katılımının sağlandığını söyledi.

TİKA’nın, halkların geleneklerinin ve kültürlerinin yaşatılmasına ayrıca önem atfettiğinin altını çizen Bolat, “Ukraynalı Gagavuzların Tarihi adlı kitabın, Gagavuzlara yönelik yapılacak çalışmalarda bir kaynak teşkil edeceğine inanıyorum. Bu kitabın Gagavuz kültürüne sağlayacağı katkı tartışılmazdır” dedi.

Reklamlar