Ulusal İstatistik Enstütüsü ve Eurostat tekstil ve giyim sektörü ihracatında 2013 yılında artış kaydetti. Geçen yıl ihracat 1.8 milyar avroya ulaştı. 2007 yılından beri ilk kez bu orana erişti. 1.8 milyar avrodan 328 milyo avrosu, yani %18’i tekstil ürünlerden ibaret bir ihracat olmuş.Bulgar Tekstil ve Giyim Üreticileri derneği Başkanı Radina Bankova ayrıntılı bilgi verdi:

tekstil“Tekstil ve giyim ihracatı bu dönemde yeni bir gelişme kaydediyor ve geçen yılların, kriz öncesindeki ihtişamına kavuşuyor. Avrupa piyasaları bizim geleneksel pazarlarımız arasında. 2-3 yıl öncesine kadar Bulgarların müşterileri genelde Uzakdoğu’dan idi.

Asya ve Kuzey Afrika piyasalarında bir durgunluk var. Öte yandan birçok ciddi firma, coğrafik konumu, ucuz iş gücü, teknolojik imkanlar ve üretim tesisleri mevcudiyetinden dolayı üretimini Bulgaristan’a taşıyor. En büyük pazarımız Almanya’da. İtalya, Fransa, Yunanistan ve İspanya da geleneksel pazarlar arasında.

Radina Bankova’ya göre tekstil ve giyim toptan ihracatın %18’ini oluşturuyor ve bu büyük bir pay olarak nitelenebilir. Petrol ticareti ve turizm sektörü de ülkenin en büyük ihracat alanlarıdır. Küresel kriz bu alanı nasıl etkiledi?

“2010 yılında ciddi bir sipariş eksikliği yaşadık. Uzun vadeli üretim programlarının finansmanıyla ilgili sorunlar bizim sektörü de etkiledi. Tekstil üretimi tamamen ihracata yönelik olduğu için, ülke içindeki kriz bizi olumsuz etkilemeyecek. Biz iç piyasaya yönelik çalışmıyoruz. Kredi ve faizlerin yğkselmesi bizi etkiler. Onlar şimdi de Avrupa ortalamasının üstünde seyrediyor. Bu durum ürünlerimizde fiyatların yükselmesine yol açar”.

Vietnam ve Bangladeş gibi Uzakdoğu ülkelerinde siyasi durumların kötüleşmesi bir nevi Bulgar tekstil piyayasına yaradı. Avrupa yatırımcıları bu bölgelerden çıktı ve yeni merkezler arayışına geçti. “Bulgaristan açısından bu ilginin bize yönelmesi bir rahat nefes alma anlamını taşımaktaydı. Ana sorun iş gücünün yetersiz olması”. Bunun yanında eğitim ve ihtisas düzenlemeleri ve mevzuat da eskimiş ve sorun olarak karşımıza çıkıyor.

“Avrupa enerji güvenliği ve teknolojik modernizasyon programlarından kaynaklar konusundaki problemler ve siyasi krizler de sektöre negatif etki yaratıyor”.

”Bizler AB’nin ekonomik ve politik ortamına çok bağımlıyız. Hangi sektörün nasıl gelişeceği ve üretimin Avrupa topraklarında kalıp, kalmayacağı soruları bizi ilgilendiren hususlar. Avrupa Komisyonun Güneydoğu Avrupa’da tekstil üretiminin devamı yçnünde alacağı açık vizyon da bizim için önem arzediyor.

 

BNR

Reklamlar