İşsizlik, genç insanları en çok etkiliyor. Ulusal İstatistik Kurumu verilerine göre 15-24 yaş arası gençlerin % 24’ü istihdam edilmiş değil ve sadece % 6’sının yüksek tahsili var.İş tecrübesi yokluğu, öğrenimini yeni bitiren gençlerin işe başlayamamalarına neden oluyor. Buna bağlı olarak onların büyük bir bölümü daha üniversitede öğrenim görürken çeşitli staj yapma olanakları araştırıyorlar. ‘İnsan kaynaklarının geliştirilmesi’ adlı yeni operasyonel program tarafından finansman sağlanan ‘Genç istihdamı’ girişimi, bu olanaklardan birini arzediyor. Sadece 2015 ve 2016 yılları için bu program gereğince sağlanması öngörülen 35 milyon Avroluk para ile 29 yaşına kadar 8 bin kadar kişiye yardım edilmesi öngörülüyor.

Geçen yılın Eylül ayında ortak bir ‘Gençler Birliği’ kuran Bulgar ve yabancı şirketlerin girişimi de genç Bulgarlara iş fırsatı sağlama amacıını güdüyor.Üniversite öğrencilerinin tercihi olan olanaklar arasında işverenler ile bir araya gelebilecekleri ve iş piyasasındaki yerini bulabilecekleri. ‘Ulusal Kariyer Günleri’ görüşmesidir. Bu yıl 14’üncü kez düzenlenen iş görüşmesi 10 Mart’ta Sofya’da açılıp bir ay içinde Varna, Veliko Tırnovo, Ruse, Sviştov, Plovdiv ve Burgas gibi akademik kentleri dolaşacak.Bir gelenek üzerine bu etkinlik Job Tiger-HR Şirketi ve kariyer sitesi tarafından düzenleniyor. İstatistiğe göre arkada kalan yılların içinde bu fuara 187 000’den fazla genç katılmıştır ve onların 32 binden fazlası stajerliğe ya da işe başlamıştır. Etkinlik düzenleyicileri bu yıl yalnız Sofya’da ‘Milli Kariyer Günleri’nin yaklaşık 12 000 kişi tarafından ziyaret edilmesini bekliyorlar.

Job Tiger müdürü Svetlozar Petrov şöyle diyor:‘Yılların içinde staj yapmanın ne kadar önemli olduğunu defalarca tekrarladık. Üniversite öğrencileri staj yerinde işin neden ibaret olduğunu, bilgilerinin neye yarayacağını görüyorlar. Böyleye onlar seçtikleri mesleğin onlar için en uygunu olup olmadığını, öğrenimlerinde neye vurgu yapmaları gerektiğini, bilgilerini nasıl geliştirebileceklerini değerlendirebiliyorlar. Stajerlik öte yandan kariyer için de iyi bir başlangıçtır, çünkü işverenler, önceden staj yapmış olanları yeğliyorlar. Öğrenimini bitirenler ise fuar sırasında ilk işini bulabiliyor. Yılların içinde birçok insan fuarda işbaşı yaptı ve artık fuar standlarının diğer tarafında bulunup şirketlerine alınacak insanları seçiyorlar.’

Bir gelenek üzerine üniversite öğrencileri kariyer fuarı çerçevesinde işverenlerle görüşme fırsatının yanısıra kariyer danışmanlarından CV’leri ile motivasyon mektuplarını nasıl yazmaları gerektiği,iş mülakatı esnasında nasıl davranmaları gerektiğini ve diğer yararlı tavsiyeler alabilirler.

‘Milli Kariyer Günleri’ne ilgi yıl geçtikçe gençlerden başka işverenler arasında da artıyor.Yılların içinde bu etkinliğe katılan şirketlerin sayısı 860’ı bulmuştur. Sofya şirketleri bir gelenek üzerine en yoğun biçimde katılıyor. Şu ana kadar 120’den fazlasının kaydı yaptırılmıştır. Plovdiv ve Varna işverenleri de bu en büyük genç kariyer fuarında iş elemanı bulma olanağından yoğun biçimde yararlanıyorlar. Hangi ekonomi sektörleri bu etkinliğe en büyük ilgi gösteriyor?

Svetlozar Petrov şunları belirtti:

Reklamlar