Bulgar ve Macar kökenli dünyaca ünlü Fransız şarkıcı ve sinema oyuncusu Sylvie Vartan, “Mama” (Anne) kitabını tanıtmak amacıyla Bulgaristan’a geldi. Sylvie Vartan’ın geriye bıraktığı 40 milyonun üzerinde satan albümleri, 1300 şarkı, 2000 dergi kapağı, 6 film, dünyanın dört bir köşesinde binlerce konser ve aynı zamanda kendi hayatını anlattığı iki kitap var. Sylvie Vartan, “Gölge ile ışık arasında” başlığını taşıyan ilk kitabında çocukluğunu anlatıyor.

Ünlü sanatçı daha yedi yaşında iken ailesiyle birlikte Bulgaristan’ı terkediyor ve sadece 10 yıl sonra Paris’te ilk şarkısının kaydını yapıyor… Söz konusu kitapta Johnny Hallyday ile yaşadığı aşkı ve Sofya ile Paris arasındaki ilişkiyi eşsiz kılan Darina’yı anlatıyor. Darina da ünlü Amerikali film yapımcısı ve yönetmeni Tonny Scott’un evlatlık edindiği bir Bulgar kızıdır. 2014 yılında yayınlanan ikinci romanı “Kelime kelime üstüne” ismini taşıyor ve Sylvie, göçmen bir aile kızının, Fransa gibi bir ülkenin kültür ortamına ayak uydurarak şöhrete giden yolunu anlatıyor. Aynı yılın Nisan ayında , Sylvie Vartan, Sofya Ulusal Kültür Sarayı (NDK)’da muhteşem bir konser verdi ve “Sylvie Nashville’de” isimli albümünü tanıttı. 1993 yılında kurulan “Bulgaristan için Sylvie Vartan” Vakfı, bugün de Bulgaristan’da çocuk sağlığı alanında birçok girişime destek oluyor.

“Mama” (Anne) ismini taşıyan yeni kitap hakkında Sylvie Vartan, şunları paylaştı:

Şunu paylaşmak isterim- her zaman Bulgaristan’a büyük bir heyecanla dönüyorum. En nazik, en hassas anılarım buradan. “Kolibri” yayınevine teşekkür ediyorum, iki kitabımı da o denli güzel tercüme ettiği ve ailemizin direği olan anama adadığım hikayelerin herkesin okumasını sağladığı için.İsmi İlona’dır ve Macaristan doğumludur. 1990 yılında bizim sürgünümüzün ardından Bulgaristan’a ilk defa gelmeye niyetlenirken kendisinden bana eşlik etmesini rica ettim. Fakat annem istemedi, onun için çok sevdiği ülkeye geri dönmek çok zor olacaktı. Ben de çok zor anılar yaşadım, çok ağaldım…Yıllar sonra doğup büyüdüğüm evi gördüm ve bu karşılaşma benim Bulgaristan ziyaretimi eşsiz kıldı“.

“Anne…” Sylvie Vartan tarafından büyük bir sevgi ile minnetarlıkla yazılmıştır. Sylvie Vartan “Dünyada bir annenin sevgisinden daha büyük bir sevgi yoktur. Bu olağanüstü bir sevgidir. Anemle benim aramdaki ilişkiyi zaman silemez, o içimizden gelen bir şeydir” dedi ve devam etti:

Son derece biribirine kilitlenmiş bir ailede büyüme şansına sahibim. Daha sonra ben de çocuk sahibi olunca annemim hayatımdaki rölünü anladım. Kendisi olağanüstü bir kadın idi, cömert, asil, zarif, çok cesur, fakat asla yenik düşmedi. Ömrü boyunca bizim için çalıştı ve bir anlığına bile zayıf olduğunu belirtmedi. Haysiyet, onun ana özelliği idi. Ve annemin aşkı büzüm için dünyaya bedel idi. “.

Sylvie Vartan, ailesini anlatırken Bulgaristan’da geçirdiği çocukluğunu da dönüyor. Dedesi ile olan güçlü bağları, Totleben köyünde geçridiği çocukluğunu, bu güzel hayatın sonsuza dek devam edeceğine dair hislerini anlatmaya devam ediyor. Kendisi “Zor anlarımda dedemin bahçesini hatırlarım” diyor. Aynı zamanda ilk oyunculuk deneyini de Bulgaristan’a borçlu olduğunu da belirtmeden geçemiyor.“Geride kalan 1950 yıllarında , daha 6 yaşında iken İvan Vazovun Esaret altında romanı üzerinde çekilenDako Dakovskinin filmimde oynadım. Çekimler Koprivştitsada yapıldı. Gerçek anlamda çok küçük bir röl idi. Bu filmden kazandığım paralarla annem bana bir çift kahverengi ayakkabı satın aldı. Daha sonra aynı ayakkabılarıylaParise ulaştım...„

“Anne…” kitabıyla Sylvie Vartan, çocuklarına köklerini tanımak, anne babalarını sevmek ve daha büyüklere karşı sevgi ve saygı beslemeleri mesajını gönderiyor.

Bizim için Sylvie Vartan olağanüstü yeteneği, sahne duruşu ve asıl ruhu ile dünyada milyonların kalbini fetheden Fransız müziğinin dev ismi olarak kalıyor.

Çeviri: Şevkiye Çakır

Reklamlar