Eskiden “Bolşevik” adıyla bilinen Sveta Anastasiya adası Karadeniz’de Ortaçağ manastırının bulunduğu ve günümüze dek ayakta kalan nadir adalardan biridir. Bir zamanlar bu küçük adacık politik hapshaane, siyasi kamp olarak kullanılmış. Şimdi Bulgar topraklarının bu esrarengiz parçası turistler için kapılarını açtı.

Turistik güzergah haline gelmesi için adadaki binalar tamamen yenilendi. Ortaçağ manastırı da restore edildi. Burgas’tan günde üç defa turistleri taşıyan gemi kalkıyor. “Kuk” adlı katamaran 210 yolcu potansiyeline sahip. Yaz aylarında Burgas belediyesi gerekirse sefer saysıını arttırmayı planlıyor.

Photo: BGNES

Photo: BGNES

Manastır kompleksi olan “Sveti Kliment Ohridski” tesisi restore edildi. 1802 yılında duvarları süslenen manastır adanın en değerli tarihi yapılardan birini oluşturuyor. Duvar yazıları ve kapılardan bazıları aynen muhafaza edilmiş. Şimdi adada, tamamen doğal şifalı yöntemlere dayalı bir “Şifa merkezi “var.  Çaylar, bitkisel gıdalar, yeşil incir tatlısı, doğal kozmetik ürünleri müşterilere sunuluyor. Şifa merkezinin tavanı yeşil çimenlerle kaplı ve üzerine farklı şifalı bitkiler ekildi. Buradan Burgas Körfezine güzel bir manzara açılıyor.Müze salonlarında ise, korsan gemisi canlandırılmış, denizin dibi, ayrıca deniz manzaralı bir hapis penceresinin parmaklıkları var. Adanın restoranında ise, eski Burgas mutfağından örnekler her zevke uygun hitap ediyor. Özellikle balık ürünleri tadılmaya değer.

Türkçesi. Sevda Dükkancı

Reklamlar