İBB Kültür AŞ tarafından Sultan 2. Abdülhamid Han’ın vefatının 100. yılı dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Sultan 2. Abdülhamid Han'ın vefatının 100. yılı etkinliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından Sultan 2. Abdülhamid Han‘ın vefatının 100. yıl dönümü anısına etkinlik düzenlendi.

Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen etkinlik, Kuran’ı Kerim tilavetiyle başladı.

Fransa, İngiltere, Almanya, Lübnan, Suudi Arabistan, Avusturya ve Meksika’dan yaklaşık 52 hanedan üyesinin katıldığı etkinlikte, ”Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Dersaadeti” belgesel gösterimi katılımcılara izletildi.

İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, 33 yıl Osmanlı İmparatorluğuna hükümdar olan Sultan 2. Abdülhamid Han’ın dünya siyaset tarihine damga vuran mümtaz devlet adamlarının başında geldiğini söyledi.

Abdülhamid Han’ın Düvel-i Muazzama’yla çetin bir mücadele geçirdiğini belirten Kaptaner, ”Rusya Yunan Savaşları ile birlikte Şark Meselesi’nin uzantısı iç ve dışta meydana gelen bir çok darbeye rağmen o devletini ayakta tutmayı başarmış bir hükümdardır. Hakkında yapılan lafı güzaf tartışmalar yüzünden Sultan’ın gerçek kimliğiyle tanımak ve tanıtmak uzun yıllar mümkün olmamıştır ama son yıllarda genç nesiller kendisini tanımaya başladılar.” diye konuştu.

“İyiliğin karşılığı yalnız iyilik değildir”

Kaptaner, Abdülhamid Han’ın siyasi tartışmalardan ziyade ülkenin kalkınmasını ön plana çıkarmak istediğini vurgulayarak, ”Bütün reform çabalarıyla çağdaş medeniyeti yakalamaya çalışmıştır. Ortaya koyduğu eser ve projeler öyle müthiş olmuştur ki, zamanın ötesine geçerek, milletleri ve devletleri hala heyecanlandıran, hislendiren tarihi bir şuur ve kimliğin vücuda getirmiştir. Abdülhamid Han, her zaman ileri hamlelere taraftar olmuştur. Açtığı okullar, kurduğu fabrikalar ve işletmeler, yaptırdığı kara ve demir yolları Devlet-i Aliyye’ye gerçek manada çağdaş medeniyeti getirmiştir. Keşif ve gelişmeleri yakından takip etmiştir. Modern kurumları hızlı bir şekilde hizmete sokmuştur. Devlet-i Aliyye düşmanları Sultan Abdülhamid’i gözden düşürmek için her türlü iftira ve kötüleme kampanyaları yaparlarken, onun çoğu şahsi parasından olmak üzere cami, mescit, medrese, hastane, mektep, çeşme, köprü gibi toplam bin 552 eser yaptırdığını görüyoruz.” dedi.

2. Abdülhamid Han’ın 4. kuşak torunlarından Jamil Adra ile birlikte

2. Abdülhamid Han’ın 4. kuşak torunlarından Jamil Adra da toplantının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği, iradesi, kararlılığı ve himayesi sayesinde gerçekleştiğini belirterek Adra, ”Kendisine içtenlikle teşekkür ediyorum. Bir ayeti kerime ‘İyiliğin karşılığı yalnız iyilik değildir.’ diyoruz ve gerçekleri olduğu gibi yüksek sesle söyleyeyim. Sayın Cumhurbaşkanımız, karşılıklı bir güven ortamı içerisinde 15 yıldan uzun zamandır daima Osmanlı ailesinin Türkiye’yle yakınlaşması için çalıştı. Bunu asla unutmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Sultan Abdülhamid Han’ın 4. kuşak torunlarından Nurhan Osmanoğlu ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Osmanlı tarihine ve özellikle Sultan 2. Abdülhamid Han’a göstermiş olduğu yakın alakanın, yeni nesillerin tarihine sahip çıkması hususunda örnek olduğunun altını çizdi.

”Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Dersaadeti” konulu konferans yapıldı.

Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Dersaadeti Konferansı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından Sultan 2. Abdülhamid Han’ın vefatının 100. yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında ”Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Dersaadeti” konulu konferans yapıldı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan, konferansta konuşma yaptı.


Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Dersaadeti Konferansı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından Sultan 2. Abdülhamid Han’ın vefatının 100. yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında ”Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Dersaadeti” konulu konferans yapıldı. Prof. Dr. Vahdettin Engin (ortada) moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansta, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci (solda), İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan (sol 2), İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Nil Sarı(sağ 2) ve Türkiye Anıt Çevre Değerlerini Koruma Vakfı (TAÇ) Başkanı Dr. Sinan Genim (sağda) konuşma yaptı.


Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Dersaadeti Konferansı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından Sultan 2. Abdülhamid Han’ın vefatının 100. yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında ”Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Dersaadeti” konulu konferans yapıldı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Nil Sarı, konferansta Abdülhamit Han’ın sağlık politikalarıyla ilgili konuşma yaptı.

Reklamlar