Savunma Bakanı Nikolay Nençev Perşembe günü Savunma Bakanlığı’nın eski İstihbarat Müdürlüğü’nün bütün arşivini, Bulgar yurttaşlarının eski Gizli Servislere ve Bulgar Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı İstihbarat Dairelerine mensubiyetini araştırıp ilan eden özel Komisyon’a teslim ettiğini ilan etti. ‘Askeri Enformasyon’ adını taşıyan eski Askeri İstihbarat’tan yaklaşık 33 bin belge alınıp bu özel komisyonun arşivine teslim edilecek.Bakan Nençev bununla lgili olarak şunları belirtti:

Снимка“Yaptıklarımın doğru olduğuna eminim. Bulgaristan’ın komünizmin baskıcı yapıları hakkındaki sayfaları açıp sonuna kadar okuması gerektiğine inanıyorum. Bunun gerçek olmaması için uygulanan baskıyı da anlıyorum. Herhalde varlığını bilmediğimiz bir sürü sır daha var.”

Prosedür, görev hükümetinde içişleri bakanı olan Yordan Bakalov’un ‘Askeri Enformasyon’ Dairesi Müdürlüğüne getirilmesinden hemen sonra başlatıldı. Kendisi, 2013 yılından itibaren eski askeri istihbarat arşivlerinin bir kısımını teslim etmeyi reddeden Veselin İvanov’un yerine geçti. İvanov buna gerekçe olarak, bu prosedür gerçekleştirilirse 10 Kasım 1989 yılından önce Bulgar özel servisleri ile işbirliği kuran yabancı uyruklu kişiler hakkında bilgi edinileceğini ve bunun hayatlarını tehlikeye sokacağını gösteriyordu. Kendisi ve eski müdür İvanov arasında çelişkilerin mevcut olduğunu itiraf eden Bakan Nençev, yeni tayin edilen müdür Bakalov ile her şeyi yeniden başlatmak istediğini belirtti.Yurt dışında bulunan Bulgar ajanlarının muhtemelen ortaya çıkarılması fikri Komisyon başkanı Evtim Kostadinov tarafından çok defa reddedilmişti. Kendisi birkaç defa askeri istihbaratın sadece Bulgar görevlileri ve yardımcıları hakkında bilgi verileceğini vurgulamıştı. Komisyon üyelerinden Ekaterina Bonçeva’ya göre onlar şimdiye kadar da Gizli Servislere ihbarda bulunan yabancı uyruklu kişiler hakkında bilgi sahibi olmuştur ancak şu ana kadar bu kişilerden hiç birinin ismi bildirilmiş değildir. Evtim Kostadinov ise Komisyon’un yabancı uyrukluların dosyalarını ne istemeye, ne de yorumlamaya hakları olmadığını vurguladı. Öyle ki, askeri istihbarat verileri ve bilgilerinden sorumluluk şimdi ‘Askeri Enformasyon’ Müdürlüğü şefi Yordan Bakalov’a düşüyor.

Reklamlar