Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin geçen hafta AB oturumunun hazırlık toplantısına aktıldı. Bulgaristan’ın Başbakan Oreşarski tarafından temsil edildiği forumda, araştırma, bilimsel işbirliği ve araştırma veri tabanına Avrupa’da serbest erişim fikrini savundu. kristiyan-vigenin-disiliskiler-bakaniAB’nin eski Sovyet Birliği ülkeleriyle ortaklığı konusunda Vigenin AB’nin daha güçlü bir siyasi mesaj sunmasını istedi. Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna’da AB’nin daha faal etken olmasını istedi Bulgar bakan. Vigenin, konuşmasını Suriye’deki krize ve ona bağlı mülteci akımına odakaldı. Ege’de olduğu gibi Türk-Bulgar sınırında da büyük bir göçmen akımı olduğunu vurgulayan Vigenin, AB’nin bu alanda ortak strateji izlemesini istedi. Bu, krizle mücadele, ekonomik büyüme ve istihdamın canlanması ile ilgili oturumlardan biri olacak. Bakanlar ayrıca Avrupa Birliği’ne artan yasadışı mülteci ve göçmen akını ile durum ve Avrupa Birliği Konseyi’nin bu yönde uyumlu önlemler alınması için belirleyecek çalışmaları ele alacaklar.
Dışişleri Bakanı Kristiyan Vigenin, Sofya’da Karadağ Dışişleri Bakanı Aleksandır Peyoviç ile görüşmesinde Karadağ’ın AB ile müzakrelerine yaklaşımı açısından bölgedeki diğer ülkeler iin iyi bir örnek olduğunu söyledi. Vigenin’in sözlerine göre Bulgaristan, Karadağ’ın genişlemenin kapsayacağı diğer ülkeler ve AB’nin komşu üye ülkeleri ile iyi komşuluk ikişkileri için yükümlülüğüne sıcak bakıyor. İki bakan, enerji, adalet ve idari kapasite alanlarındaki işbirliğinin genişlemesi imkanları ele alındı.
Başbakan Plamen Oreşarski, Avrupa Birliği Konseyi oturumuna katılmak üzere Brüksel’de idi. Devlet ve hükümet başkanları, dijital ekonominin gelişimi, yenilikler ve hizmetler konularını görüşecekler. Gençler arasında işsizliğe ağırlık verilerek Avrupa Birliği’nin ekonomik ve sosyal politikası ele alınacak. Avrupa’da göç süreçleri konusunun da değerlendirilmesi bekleniyor. her gün durumun ağırlaştığı Bulgaristan’daki sığınmacılar ile ilgili sorunu Avrupa liderlerinin gündemine taşıyacağığını ve sığınmacı akınına uğrayan ülkelere destek sağlanması yönünde Avrupa Birliği’nin somut adımların atımasını talep edeceğini açıkladı.
Kristian Vigenin mülteci sorununu görüşmek üzere bugün Ankara’da Türk mevkidaşı Davutoğlu ile bir araya geldi.

 

BNR

Reklamlar