Şubat ortalarında Bulgaristan başkentinin rekor sayılan ve 750 milyon Avroyu aşan 2015 yılı bütçesi kabul edildi. Bir kıyaslama yapalım: Sofya’dan sonra ikinci kent olan Plovdiv 135 milyon Avroluk bütçesiyle  çok mütevazi bir görünüme sahiptir.

Başkent Sofya, ülkemizin siyasi, idari, ekonomik, kültürel, bilimsel ve spor hayatının merkezidir. Bu aşırı yoğunlaştırma  ve merkezileştirmenin  finansal boyutları da var. Nüfusu 1.5 milyon kadar olan başkentte Bulgaristan’ın gayrisafi yurtiçi hasılasının % 30’u kadar üretiliyor. Bu, Sofya belediyesine vergi ve idari ücretlerden daha büyük gelir sağlandığı anlamına geliyor.

Ülkemizin savunma bütçesini bile aşan Sofya’nın bu dev bütçesi geçen yıla göre 15 milyon Avro fazladır. Sofya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yordanka Fandıkova’nın  bununla ilgili açıklamasını bir kez daha anımsatalım. Kendisi, bundan sadece 10 yıl önce  Sofya Büyükşehir Belediyesinin yatırımlarının 30 milyon Avro iken şimdi  13 kez fazla olup  380 milyon Avroyu bulduklarını belirtiyor. Bu fark, hem Sofya sakinleri, hem de  yurtiçi ve dışından gelen konuklar tarafından da görülüyor.

Sofya’nın yeni bütçesi  ile modernizasyon çalışmaları sürdürülecek, sakinlerinin hayatı kolaylaştırılacaktır. Buna rağmen, Sofya Büyükkent Belediye Meclisi’ndeki siyasi muhalefet, söz konusu çalışmaların kenar mahallelere değil, sadece  kentin merkez kısmına  yoğunlaştırıldığı suçlamalarında bulunuyor.

Bu yıl Sofya’nın yeni belediye başkanı  ve Belediye Meclis üyeleri seçilecek. 2009 yılından itibaren Sofya Büyükkent Belediyesinin başını çeken Yordanka Fandıkova’nın ülkemiz için büyük önem taşıyan bu göreve yeniden adaylık gösterip göstermeyeceğine karar vermemiş olmasına rağmen, Sofyalıların büyük çoğunluğu Fandıkova’nın işini iyi değerlendirdiğini itiraf ediyor. Tabii bu bilinmezlik, Sofya Belediye başkanının  yeni bütçede öngörülen bu yılki planlarının hayata geçirilmesi için  bir engel değil:ulaşım, çevrecilik, öğretim, kent altyapısı bu planlarda öncelikli  çalışmaları oluşturuyor. Sofya şehiriçi yolcu taşımacılığının eski araçlarını değiştirecek  toplam 80 yeni otobüsten 27’si artık  işletiliyor. Ocak ayı sonlarında, Avrupa Yatırım Bankası’ndan bir kredi ile alınacak daha 110 otobüsün anlaşması imzalandı. Başkentteki trolleybus ve tramvayların önemli bir bölümü  de artık yenilendi. Sofya metrosunun üçüncü hattının inşasına başlanıyor. Mevcut iki metro hattı da uzatılıyor. Sokak aydınlatması  son teknik ulaşımlarına göre modernleşirilecek, on kadar yeni anaokulu kapılarını açacak, en sonunda çöpleri işletecek  fabrika çalışmalarına başlayacak, kentin büyük bulvarları tamir edilecek. Bütün bunlar, vergi ve idari ücretler artırılmadan gerçekleştirilecek. Bu, tabii, düzenlenecek seçimlerle ilgili olabilir ancak buna rağmen, kent sakinlerinin Bulgaristan başkentinin şimdiki yönetimine güvenini  artırıyor.

Reklamlar