6 ile 8 Eylül tarihleri arasında başkent Sofya’da uluslararası filateli salonu yapıldı. Forum, Bulgaristan Filatelistler Birliği ve Bulgaristan Filateli Akademisi tarafından Sofya’nın 2019 yılında Avrupa Kültür Başkеnti” adaylığı çerçevesinde düzenlendi. Etkinlik, Balkan Savaşı’nın sona ermesinin 100. yıldönümüne ve Bulgaristan’daki filateli hareketinin 120. yıldönümüne adanmıştır. sofyada-uluslararasi-filateli-salonu

Bulgaristan’ın Birleşmesi’ni kaydettiği 6 Eylül Cuma günü de forumun açılışı, Bulgaristan Filatelistler Birliği Başkanı ve Avrupa Filateli Akademisi Fahri Üyesi Spas Pançev tarafından yapıldı. Açılışta Bulgar filatelist İvan Barnev’in “Bulgaristan Kraliyet Ailesi (1887-1946)” başlıklı koleksyonu ve Nikolay Penev’in “Bulgaristan Saray Pulları (1890-1946)” başlıklı koleksyonu münasebetiyle Simeon Sakskoburggotski ve Halk Meclisi Başkanı Mihail Mikov hazır bulundu.

Uluslararası filateli salonunda Bulgaristan, Yunanistan, Türkiye, ABD, Romanya ve Almanya’dan yaklaşık 30 katılımcı vardı. Mehmet Hakan Orkut “Balkanlar’daki Osmanlı Posta İdareleri”, Ankara’dan Dr. Koray Özalp “Angora’dan Ankara’ya”, Prof. Dr. Atadan Tunacı “Osmanlı İmparatorluğu’nun Demir Yolları Posta Tarihi”, Edirne’den Mehmet Edip Ağaoğulları “Yaz Olimpiyat Oyunları (1896-1924)” ve “Trakya’nın Posta Tarihi” konulu koleksyonlarıyla Sofya’daki Uluslararası Filateli Salonu’na katıldı ve bizimle söyleşti.

Ankara’dan Dr. Koray Özalp, “Angora’dan Ankara’ya” konulu koleksyonunun, Ankara’nın posta tarihinin ilk başlarında, posta ticari olarak kullanmaya başlandığı 1860’larda 1938 yılına kadarki dönemi anlatan, Ankara’nın posta tarihini anlatan bir koleksoyon olduğunu bizimle paylaştı.

Foruma Türkiye’den katılan Prof. Dr. Atadan Tunacı, “Osmanlı İmparatorluğu’nun Demir Yolları Posta Tarihi”nin renkli hikayesini, filateli koleksyonlarının tarih açısından önemini anlattı, Orient Express’ten de bahsetti. Prof. Dr. Atadan Tunacı, koleksonyunun, Sofya’dan sonra Londra ve New York’ta da sergileneceğini paylaştı.

Edirne’den foruma katılan Mehmet Edip Ağaoğulları’nın koleksonlarıyla ilgili anlattıklarını dinleyelim şimdi. Kendisi, filateli salonunda “Trakya’nın Posta Tarihi” ve “Yaz Olimpiyat Oyunları (1896-1924)” olmak üzere iki koleksyon temsil etti. Kendisi ayrıca Bulgaristan ile ilgili izlenimlerini paylaştı. Koleksyonlarının ne gibi ödüllere layık görüldüğünü açıkladı. Bulgaristan’dan ve diğer ülkelerden koleksyonların seçmece olduğunu söyledi, “Hepimiz için burada olmak bir şans” diye belirtti. Mehmet Edip Ağaoğulları, Bulgaristan’ı “Kültüre önem veren bir ülke” olarak nitelendirdi.

Yazı: Rayna İvanova – BNR

Reklamlar