Sofya’da “2050 Yılına Kadar Petrol Rafineri Endüstrisi Stratejisi: Sıvı Yakıtlara Geçiş ve Sektöre Yönelik Fırsatlar” konulu konferans yapıldı. Konferans, Bulgaristan’ın Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı Etkinlik Takvimi’nde yer alıyor.

Etkinliğe Avrupa Petrol Birliği (FuelsEurope) ve Bulgaristan Petrol ve Doğal Gaz Birliği dernekleri ev sahipliği yaptı.

Forum Enerji Bakanı Temenujka Petkova ve Bulgaristan Petrol ve Doğal Gaz Birliği Başkanı Valentin Zlatev tarafından açıldı.

Tartışma oturumlarında yer alan panelistler arasında Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü Başdanışmanı Tudor Constantinescu ve Enerji Bakan Yardımcısı Jeço Stankov da bulunuyor.

Avrupa ve Bulgar kurumlarının temsilcileri, milletvekilleri, uzmanlar ve petrol endüstrisinin temsilcileri olan 100 delegenin önünde Avrupa Petrol Birliği Başkanı Bella Kelemen ve Genel Müdürü John Cooper, Avrupa Petrol Endüstrisinin Gelişimi İçin Vizyon 2050 sundular.

Vizyonun geliştirilmesine yönelik çalışmalarda Bulgaristan kolu aracılığıyla Bulgaristan Petrol ve Doğal Gaz Birliği üyeleri de olan Avrupa Petrol Birliği üyeleri de yer aldılar.

Vizyonun hedefleri aynı zamanda Bulgar tüketicilerine yönelik ürünlerin de kalitesini artırmaya yönelik iyi uygulamaların geliştirilmesi ve uygulanması için bir başlangıç noktasıdır.

Önde gelen Avrupalı uzmanlar, sıvı yakıtların geleceğini ve biyoyakıtların üretilmesi ve alternatif enerji kaynaklarının kullanımı için yeni teknolojilerin devreye sokulmasını tartıştılar.

Valentin Zlatev,”Sıvı yakıtlara olan talebin uzun vadede sona ermeyeceğine ve sıvı yakıtların bir geleceği olduğuna inanıyoruz. Bununla birlikte günümüzün çevre sorunları, petrol endüstrisi, hükümetler ve Avrupa kurumları tarafından zamanında ele alınması gereken pek çok konuyu gündeme getirmektedir. Örneğin, ulaştırma sektörünün karbonsuzlaştırılması, büyük bir güçlük yaratmaktadır ve havacılık, su ve ağır yük taşımacılığında teknolojik alternatiflerin olmaması, yine modern dünyada sıvı yakıtların temel rolünü vurgular” diye altını çizdi.

Avrupa Petrol Birliği ve Bulgaristan Petrol ve Doğal Gaz Birliği üyeleri olan “Shell” ve “Lukoil” şirketleri, sıvı yakıtlar ve diğer petrol ürünleri için düşük karbonlu teknolojilerin geliştirilmesinde iyi uygulamalar sundular. Almanya’nın Rheinland şehrindeki Shell rafinerisinde dünyanın en büyük hidrojen elektroliz tesisinin uygulanması ve Lukoil Neftochim Burgaz’da düşük karbonlu yakıtlar ve emisyon azaltma teknolojilerinin uygulanması söz konusudur.

Etkinlik programı, AB üye ülkelerinin daimi enerji temsilcileri onuruna verilen akşam yemeği ile devam etti.

Avrupa Petrol Birliği, 41 petrol şirketini – Avrupa’da rafinerilerin yüzde 100’ünü ve Avrupa’da yakıt tüccarlarının yüzde 75’ini birleştiriyor.

Avrupa Petrol Birliği üyeleri, örgütün Bulgaristan kolları aracılığıyla Bulgaristan Petrol ve Doğal Gaz Birliği’ne de üyedirler. Bulgar kuruluşu, Bulgar pazarının tek temsilcisi olup, 16 üyesinin toplam pazar payı yaklaşık yüzde 75’dir.

Reklamlar