Kültür Bakanlığında, UNESCO Genel Müdürü İrina Bokova ile Kültür Bakanı Vejdi Raşidov arasında bir görüşme düzenlendi. 2009 yılından bu yana Bulgar İrina Bokova iki dönem UNESCO’nun başındadır. Ayrıca İrina Bokova’ya, müstakbel BM genel başkanı gözüyle bakılıyor. Bakan Raşidov, bayan Bokova’nın bir önceki başkanlık döneminde UNESCO’nun himayesinde Güneydoğu Avrupa’da Somut olmayan kültür mirası bölgesel merkezinin açıldığını hatırlattı. Çok kısa zaman önce, asırlardır Çiprovtsi’de dokunan halıların UNESCO Somut olmayan Kültür Mirası Listesine dahil edildi. Farklı medeniyetlerin buluştuğu Bulgaristan, UNESCO listelerine 7 kültür mirası eseri, iki doğa ve 3 somut olmayan kültür mirası ile katılıyor.

İrina Bokova “Çiprovtsi halılarının UNESCO Somut olmayan Kültür Mirası Listesine dahil edilmesi büyük bir başarıdır, hepimiz için büyük bir sevinç kaynağıdır. En önemlisi geleceğe dönük planlarımız var” dedi. Bayan Bokova, Sofya Büyükşehir Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova’ya başkentin başka büyük bir UNESCO ağına, sanat başkentleri ağına dahil edilmesi nedeniyle sertifikayı bizzat kendisi sundu.İrina Bokova şöyle konuştu:

“Sofya, sinema başkentidir ve bu da, elverişli şehir ortamı yaratmak için sinema sektörü ve kültür alanında başarılara gösterilen büyük bir saygıdır. Hatta, neden olmasın hem ekonomik kalkınmanın, hem de ülke turizmin teşvik edilmesi yolunda bir adımdır. UNESCO ağı, büyük bir dünya ağıdır ve nihayet Sofya, bu ağının bir parçası oluyor. Aday olan her şehir bu ağa kabul edilmiyor, çünkü burada söz konusu olan uzmanlar tarafından büyük bir değerlendirme sürecidir. Ancak Sofya bütün bu süreci aştı ve bütün bunların gerçekleşmesinden ben çok mutluyum.”

UNESCO Genel Müdürü İrina Bokova ile Kültür Bakanı Vejdi Raşidov arasındaki görüşmenin odak noktasında “Kültür, gelişme sektörü- iş yerleri, kültür turizmi, müzeler, el sanatları” konusu vardı.

Kültür Bakanlığı “Uluslararası ilişkiler” Dairesi şefi Deyana Danailova, Bulgaristan Radyosuna şunları paylaştı:

“Görüşme sırasında, iki taraf, kültür alanında mevcut politikalarının gözden geçirilmesi, zamana uygun yeni stratejilerinin hazırlanması konusunda hemfikirdi. Aynı zamanda binyıl kalkınma hedeflerine ulaşılmak amacıyla kültürün önemine değer verilmesinin altı çizildi. Görüşme esnasında kültürün, somut olmayan kültür ve has kültür mirası, kültür ve sanat sanayileri, tek sözle kültürün gelişmesi ve tanıtılmasında başlıca röl oynayan kültür altyapıyı çatısı altında toplayan büyük bir sektör olduğu defalarca belirtildi.”

Çeviri: Şevkiye Çakır

Reklamlar