“Sofya soluyor” adı ile ard arda 6. kez düzenlenen kent kültürü festivali kapsamında Ağustos ayının her Pazar günü başketin merkezi, sanatçılar, yaratıcı ve üreticilere evsahipliği yapıyor. Ağustos ayının ilk Pazar günü ekolojiye adandı. İkinci haftanın sonuna 9 Ağustos günü “Pirotska” sokağı görsel sanatlara kucak açacak. Edebiyata ise 16 Ağustos tarihi ve “Angel Kınçev” sokağı tahsis edildi. 16 Ağustos’ta festival konukları, çağdaş yazarlarla bir araya gelme imkanını bulacaklar. Spor severleri 23 Ağustos günü “Tsar İvan Şişman” sokağına buyursunlar. Ayın son Pazar günü ise Sofya’nın “Oborişte” sokağı müzik ve danslarla coşacak.

Снимка

Ekoloji konusu esasen biyo ürün üreticileri tarafından temsil edildi. Festival atraksyonlarından biri de Petriç’li Kalinka ninenin yufka açma gösterisi oldu. Kalinka ninenin kızı Albena Georgieva, küçük üreticilerin karşılaştığı sorunları şöyle anlattı:

Снимка

“Zorluklar, devletin çok büyük şartlar koşmasından kaynaklanıyor. Yani Bulgaristan’da ancak büyük üretici olabilirsin, küçük olamazsın. Ev yapımı ürünler, imalathanede yapılmadığı için dükkanda satılamaz. Küçük üreticilere ürünlerini satışa sunma imkanının sağlanması gerekiyor”.

Снимка

Bal üreten Yuliya Slavkova, biyolojik ürünlere olan ilginin devamlı arttığını öne sürdü:

“İşin en ilginç tarafı bu ki buraya genç insanlar, çocukları ile birlikte geliyorlar. Böylece çocuklar daha erken yaşta biyolojik ürünlere ilgi göstermeye başlıyorlar. Ballı fındık ezmesi tadan çocuklar çikolatadan daha lezzetli olduğunu söylüyorlar. Yani onlar ürünlerin doğal tadını alıyorlar”.

Снимка

Arı yetiştiriciliği yapan Aleksandır Slavov, izlenimlerini şöyle anlattı:

“Çok hoş bir festivaldır, hava güzel, insanlar da güler yüzlüdür. Yaş sınırı da yok. Küçük çocuklar olduğu gibi yaşlılar da geliyorlar”.

Festivale katılan çoğu biyolojik ürün üreticisinin beklentileri, kazançtan yana değildir. Onlar hemfikir insanlarla bir araya gelme imkanına önem veriyorlar. Zlatina Dimçeva şunları anlattı:

Снимка

“İnsanların düşünme tarzı gözle görülür şekilde değişiyor. Doğaya dönüyorlar, sağlığını düşünüyorlar. Biyolojik ürünlerde üreticiyi tanımak çok önemli. Bir sertifikaya veya yazıya güvenmek zor oluyor”.

Снимка

“Sofya soluyor” festivali ekoloji ile sınırlı kalmadı. Süs üreticileri , çanak çömlekçiler, el yapımı eşya yapan insanlar da eserlerini gözler önüne serdi. Geleneksel Bulgar halıları gösterildi, çocuklar için atölyeler düzenlendi.

Tanya Blagova

Reklamlar