Bu yıl bütün dünyada Richard Wagner’in doğumu üzerinden geçen 200 yıl kutlanıyor. 22 Mayıs’ta başkentte Ulusal Opera’da Nibelung Yüzüğünü oluşturan dört operadan biri “Tanrılar’ın batımı” operasının prömyeri yapılacak. Alman bestecisi, bu muazzam eserin hem bestesini hem de güftesini yazdı.
Operanın Sofya’da sahnelenmesi fikri, Ulusal Opera’nın Müdürü Plamen Kartalov’a aittir. Kartalov, 2010 yılından bu yana opera üzerinde yönetmen olarak çalışıyor. O zaman opera meraklıları, “Rhein Altını” temsilini, 2011 ve 2012’de ise “Walküre” ile “Zigfrid” operalarını izleme fırsatına sahip oldular. Şimdi de bestekarın tam doğum gününde opera dörtlüsünün sonuncusu gösterilecek. İlk iki bölümünün şefliğini Almanya’da çalışan Bulgar Pavel Balev yaptı, “Tanrılar’ın Batımı” ise ünlü Alman Wagner şefi olan Erich Wechter’in yönetmenliğinde oynandı.

© Fotoğraf: www.operasofia.bg

Ulusal Opera Müdürü Plamen Kartalov: “Bu işin henüz başında “Yüzük” dörtlüsünü sadece Bulgar opera sanatçıları ile yapmaya karar verdim. Almanya dahil dünyanın çok az tiyatrosu, Nibelung Yüzüğünü kendi kaynakları ile sahnelemek durumundadır” diyor ve şunu da ekliyor:
“Dört yıl boyunca çalışan 52 Bulgar sanatçı, 200’den çok sanat ve icra kadrosu ve daha o kadar sahme işçisi ve farklı atölyelerden sanatçılar, insanlık medeniyetinin bir dehası olan Wagner’in doğumu üzerinden geçen 200 yıl kutlamalarına katkılar sağladılar”.
“Nibelung yüzüğünün” sahnelenmesi dünya çapında dikkat çeken bir olay olduğu için Bulgar opera hayranları ile beraber Japonya, İngiltere, Almanya ve Makedonya’dan gelen sanat severleri de prömyeri izleyecekler.

Reklamlar