Sofya’nın metro tarihçesi yazılmaya devam ediyor. XX. yüzyılın ikinci yarısında başkentin nüfusu 500 bin olurken bazıları 100 000 kişilik olmak üzere büyük konut komplekslerinin kurulması ile Sofya sakinlerinin sayısı 1 milyon 400 bin kişiye çıktı. Hızlı nüfus artışı kaçınılmaz olarak sokakların alamayacağı kadar büyük bir trafik yoğunluğunu da beraberinde getirdi. Uzun yıllar süren trafik sıkıntısının çaresi ise metro oldu.

Снимка

28.01.1998 tarihinde metronun ilk bölümü tamamlandı, ilk 5 istasyon hizmete açıldı. 2012 yılına kadar başkent trafiğinin en yoğun olduğu istikametlerde kurulan iki hattın esas bölümleri tamamlandı. Toplam 31 km uzunluktaki metro hatlarında 27 istasyon kuruldu, haftaiçi günlerde taşınan yolcu sayısı 300 bini aştı. Halen 36 kilometreyi bulan metro hatlarında istasyon sayısı 31’i çıkmış durumda, yolcu sayısıı da devamlı artıyor.

2 Nisan günü Sofya metrosunun havaalanına kadarki bölümünün resmi açılışı yapıldı. Açılış töreninde Başbakan Boyko Borisov ve Başkent Büyük Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova hazır bulundular. Ülkeye gelen veya ayrılan Sofya havalimanı yolcularının gözlerini metro istasyonu girişindeki Orfe figürü çekiyor.

Sofya havaalanına kadar ulaşan metro hattından günde 45 bin kişinin yararlanması bekleniyor. Havaalanı ve demiryolu istasyonu ve otogar arasında doğrudan bağlantının olması da yolcular için büyük bir avantajdır.

Снимка

Açılış törenine ailesi ile birlikte katılan bir kadın şunları paylaştı:“Hayret içinde kaldık. Metronun havaalanına ulaştığını görmek çok güzel. Büyük bir kolaylıktır, ayrıca trafik yoğunluğu da azalacak.”Yer altı ulaşım yolunu özel aracının konforuna tercih eden başka bir vatandaş ise şunları paylaştı:

“Az önce havaalanında oğlumu karşıladım. Arabanın anahtarını kendisine teslim ettim, metro ile dönmeyi tercih ettiğimi söyledim. ”Yıllardır metroyu kullanan Katya Yankova ise şunları paylaştı:“İstasyonlar saray gibidir. Güzellikler ve renkler göz alıcıdır. Her istasyon zarafet ve zevkle tasarlanmıştır. Bulgar olduğum ve metroyu kullandığım için gurur duyuyorum”.

Снимка

Mayıs ayına kadar metronun “Mladost 4” semtine kadarki hattı da hazır olacak. Yeni hattın son noktası, büyük sayıda başkentlinin iş yeri olan Sofya İş Parkı yakınında olacak.

Reklamlar