Sliven Bölgesel Tarih Müzesi, kendi yayınlarını Kişinev’deki “Hristo Botev” kütüphanesine bağışladı. Kütüphane, 1992 yılında Moldova’daki Bulgar diasporası tarafından kurulmuş olup şehir kütüphanesinin bir şubesidir.

İçindeki kitaplar Besarabya Bulgarları kitapları, Bulgar klasik edebiyatı kitapları ve en popülerleri ise Bulgaristan tarihi ile ilgili kitaplardır. Burada Bulgarlar her bayramda toplanıyor, Bulgarca kursu düzenleniyor ve ayrıca halk oyunları topluluğu da kurulmuştur. Burası, Moldova’nın başkentindeki vatandaşlarımızın oluşturduğu saygın bir yer. Kütüphaneye yeni eklemeleri Sliven Bölgesel Tarih Müzesi müdürü Nikolay Sirakov anlattı:

Sadece Kişinev’deki “Hristo Botev” kütüphanesine değil, Ukrayna’daki Bolgrad Lisesi’ne de yayınlarımızı bağışladık. Unutmamalıyız ki, 1828-29 yıllarındaki Osmanlı- Rus savaşında, Rus ordularının çekilmesinden sonra, Sliven ve Yambol bölgelerindeki halkın büyük bir kısmı bugünkü Besarabya’ya gidiyor ve oraya yerleşiyor. Müzemizin bu konuda özel bir tutum sergilemesi oldukça normaldir. Burada çalışan uzmanlar, özellikle bu göç konusunda araştırma yapıyorlar. Farklı yıllarda birkaç göç dalgası olmuştur. Ayrıca geri dönüş de olmuştur. Bizim fikrimiz onlara bu sorunu yansıtan yayınlar sağlamaktı. Ağırlıklı olarak müzemizin araştırma yayınlarını gönderdik, tabi ki orada yaşayan soyadaşlarımızın duyarlı olduğu bu konuya vurgu yaparak. Gönderdiğimiz kitapları etnografiya ve arkeoloji yayınlarla zenginleştirdik. Amacımız, Besarabya Bulgarları’nın atalarının tarihine olan ilgilerini çekmek ve bizlerin, onları düşündüğümüzü ve onlar için çalıştığımızı hissettirebilmek. Onlar bizim soyadaşlarımız ve gençlere kökenlerini tanıtmalıyız, çünkü onlar bizim topraklarımızdan ve bölgemizden geliyorlar ve buralarda onların ataları yaşıyordu.”

Besarabya Bulgarları’nın gelip, burada kökenlerini arama ilgisi var mı?

“Moldova’daki Besarabya Bulgarları’nın çıkarlarını ifade eden tüm örgütlerle yakın temas halindeyiz. Ukrayna’daki Besarabya Bulgarları ile de aktif olarak çalışıyoruz. Doğu Ukrayna’daki Militopol kasabasıyla kardeş belediye anlaşması yaptık, kasabanın etrafında yaklaşık 33 Bulgar köyü bulunmakta. Ayrıca büyük bir Bulgar diasporasının bulunduğu Odessa şehri ile yakın ilişkiler içerisindeyiz. Yanımıza sürekli Besarabya’dan üniversite öğrencileri geliyor. Uygulamalar yürütülüyor. Onları araştırmamıza dahil ediyoruz. Birkaç yıl önce Tuida (geç antik çağın arkeolojik bir anıtı) kalesi arkeolojik kazılarında yer aldılar. 

O zaman Moldova ve Ukrayna’dan Besarabyalı Bulgarlar bizimle birlikte çalıştı. Amacımız, bilim ve kültür aracılığıyla onları çekmek ve onları desteklediğimizi göstermektir. Bence bu görevi başarıyla yerine getiriyoruz”diye konuştu Sliven Bölgesel Tarih Müzesi müdürü Nikolay Sirakov.

 

Çeviri: Habil Habilov, BNR

Reklamlar