Türkiye’nin dış politikasında, küreselleşme ve bölgesel liderlikten söz ediliyor. Bir zamanlar, elveda edilen Balkanlar’da da, tarihsel konum elde edilmek isteniyor.

Serkan İnceoğlu Bursa Hakimiyet
Serkan İnceoğlu
Bursa Hakimiyet

Bursa’nın, Büyükşehir Belediyesi’yle yürüttüğü çalışmalar, Türkiye’nin dış politikası açısından, önemli atılım ve katkı oluyor.
Durum böyleyken…
Merkezi Bursa’da bulunan Rumeli Türkleri Dernekleri Federasyonu’nun (RUDEF), hem Bursa hem Türkiye hem de Balkanlar için önemi, önceki gün yeniden fotoğraflandı.
Önceki gün…
Her yıl düzenlenen geleneksel iftarında bu yıl da 30.’sunu düzenleyen RUDEF, büyük katılımlı davetiyle Bursa siyasetini de buluşturdu.
Konuşmalar, farklı ve önemli mesajları paylaşımı oldu.
Hükümet açısından…
AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk’ün açıklamaları da, Balkanlar’da Türklere bakış açısı ve Balkanlar’ın Türkiye için anlamını vurguluyordu.
Bulgaristan’da iftar ve sahur programlarına katılan Öztürk, Bulgaristan halkında, geçmişe dayalı olumsuz düşünceler olduğunu gündeme getirdi.
Osmanlılar’ın kötü davrandığına ilişkin görüşün kendisiyle paylaşılması nedeniyle “Osmanlı kötü davransaydı, bugün böyle olmazdınız. Diliniz, dininiz, kiliseleriniz duruyor” dediğinden söz ediyordu.
Türkiye’nin geçmişe dayalı konumu ve misyonunun, devlet ve hükümet politikalarıyla yürütülmek istendiğine işaret etti. Bursa yerel yönetimi ve RUDEF’in katkılarına değindi.
Rumeli camiasının bir üyesi olan CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, konuşmasında, özellikle RUDEF yapısını bölmek ve ayrıştırmak isteyen düşüncelere çıkıştı.
Balkanlar’daki soydaş ve dindaşlarla kenetlenebilme hususuna odaklanırken, birlik ve beraberlik kavramının önemini anlattı.
Sivil toplum örgütlerinde de, birlik ve beraberliğin olabilmesi ve sahiplenilebilmesi gerektiğini anlatırken, “Bölünmez bütünlük, ne kadar mevcut ve sağlam olur ise, o kadar da güçlü olunur. Böyle bir durum, hem ülke için hem de sivil toplum kuruluşlarıyla olabilmelidir. Nifak, büyük tehlikedir” şeklinde konuştu.
Vali Yardımcısı Mehmet Vedat Müftüoğlu da, Balkanlar’da eserler bırakıldığını ve Türkiye’ye göç eden soydaşların, kente ve günlük hayata kazanımlar getirdiğini dile getirdi.
RUDEF de, Balkanlar’daki tarihsel rol ve kenetlenme açısından, sivil yardımlaşma, dayanışma ve diğer çalışmalar için örnek ve rol model olarak gösterildi. Müftüoğlu, “Örnek ve desteklediğimiz bir sivil toplum kuruluşudur” diyordu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi temsilen söz alan Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, özellikle Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, yerel yönetimi ve RUDEF gibi, sivil toplum örgütleri, yerel dinamikleriyle Balkanlar’a el uzatıldığını ve varlık gösterildiğini ifade etti.
RUDEF Yönetim Kurulu Başkanı Şuayip Toprak, Balkanlar’ın Bursa için ayrı bir anlam ve önem taşıdığını, RUDEF olarak, komünizm döneminden beri, pek çok konuda katkı ve hizmetlerde bulunulduğunu gündeme getirdi.
Toprak, Balkanlar’daki eserlerin yaşatılabilmesinde, soydaşlar için dayanışma ve yardımlaşmada, 30 yıldır çalıştıklarına değindi. Yerel yönetim ve yerel halk dayanışmasıyla Balkanlar’da Bursa rüzgârı estiğini vurguluyordu.
Bu arada…
RUDEF’e alternatif oluşturulmak istenen bazı düşünce ve girişimlerin, tepkiyle karşılandığı ve camia içerisinde itibar görmediği söyleniyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin böyle bir girişime destek verdiği ve kendisine yakın bazı isimlerle saha çalışması yürütüldüğü iddia ediyor. Edinilen bilgiye göre de, böyle bir durumun olmadığı öğrenildi ve yalanlandı.

Reklamlar