Koyulhisar ilçesinde bir firma tarafından işletilen maden ocağından çıkarılan çinko, kurşun ve bakır, şirketin yörede bulunan fabrikasındaki ayrıştırma işlemlerinin ardından Çin ve Bulgaristan’a ihraç ediliyor Firmanın yetkilisi Tevrat Yeniyol: “Günlük kapasitemiz 200 ton olan maden ocağımızda, kış şartları.

 

Sivas‘ın Koyulhisar ilçesine bir firma tarafından işletilen maden ocağından çıkarılan çinko, kurşun ve bakır, şirketin yörede bulunan fabrikasındaki ayrıştırma işlemlerinin ardından Çin ve Bulgaristan‘a ihraç ediliyor.

Koyulhisar‘a 55 kilometre uzaklıktaki Aksu köyü yakınlarında bulunan maden ocağını işleten firmanın yetkilisi Tevrat Yeniyol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketlerinin bölgede geniş bir alanda maden arama izni bulunduğunu belirtti.

Üretim kapasiteleri hakkında bilgi veren Yeniyol, “Günlük kapasitemiz 200 ton olan maden ocağımızda, kış şartları nedeniyle tam kapasite çalışmadığımız için günlük 80 ton maden çıkartabiliyoruz. Maden arama bölgemizde 50 milyon ton maden olduğu tahmin edilmektedir. Bu yerden 47 yıldır, bugüne kadar yaklaşık bir milyon ton maden çıkartılmıştır. Bu da demek oluyor ki maden bölgesi olarak zenginiz” dedi.

Çıkarılan madenin, Çandır köyü yakınlarındaki fabrikalarında ayrıştırma (zenginleştirme) işlemlerinin ardından Çin ve Bulgaristan‘a ihraç edildiğini ifade eden Yeniyol, Türkiye‘nin maden zengini bir ülke olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Buna karşın izabe (madenleri ergitme, sıvı durumuna getirme) tesisi dediğimiz, madeni yüzde 100 metal haline getirecek tesisimiz yoktur. Bu nedenle madenimizi Bulgaristanve Çin‘e ihraç etmek zorunda kalıyoruz. Bu ülkelerde gerekli işlemleri yapıldıktan sonra işlenmiş madeni geri alıyoruz. Bu ülkelerde gerekli işlemleri yapılan maden, Türkiye’ye tekrar satılıyor. Bu da ister istemez pahalı oluyor.”

 

Reklamlar