Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa’ya olası doğalgaz boru hattı projelerinde Sırbistan’ın isteklerini göz önünde bulunduracaklarını söyledi.

Lavrov, Moskova’da temaslarda bulunan Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Daçiç ile bir araya geldi. Görüşmede, Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı projesinin iptalinden sonra enerji işbirliği ve ekonomik konuları masaya yatırıldı.

Sergey Lavrov görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Ekonomi alanındaki işbirliğinin genişletilmesi, enerji alanındaki işbirliği, Sırbistan’ın Avrupa’ya olası yeni sevkiyat güzergahına ilişkin ilgisi üzerine konuştuk” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından 1 Aralık’ta iptal edilen Güney Akım projesini de ele aldıklarını fade eden Lavrov, “Yeni koşullar altında alınacak kararların Sırbistan’ın isteklerini kapsayacağından emin olduğunu” dile getirdi.

-“Hayal kırıklığına uğradık”-

Sırbistan Dışişleri Bakanı İviva Daçiç de, Güney Akım’ın iptal edilmesinden dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

Güney Akım’ın Sırbistan’ın enerji güvenliğini garanti altına alan br proje olduğunu kaydeden Daçiç, “Sırbistan için stratejik öneme sahip bu projenin hayata geçmesi için ortak yol bulunmalı” diye konuştu.

Putin 1 Aralık’ta Türkiye’ye yaptığı ziyarette, Bulgaristan’ın gerekli izinleri vermediği gerekçesiyle Karadeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşacak Güney Akım projesini iptal ettiklerini duyurmuş ve bunun yerine Karadeniz’den Türkiye’ye yeni bir boru hattı inşa etmeyi önermişti

Reklamlar