Bulgaristan Devlet Radyosu’na konuşan İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Svetlozar Lazarov, Türkiye ile geçişlerin kapatılması durumunda bunun ülkeye 10 ila 11 milyon levaya mal olabileceğini açıkladı. Lazarov, sınırın kapatılabilmesi için yaklaşık 3 bin görevlinin de gerekeceğini kaydetti. bulgaristan-turkiye-sinir-cizgisiBulgaristan’ın Türkiye ile toplamda 274 kilometrelik sınırının bulunduğunu ifade eden Lazarov, bu mesafeden sadece 58 km. bölümün integre denetim ile takip edildiğini, diğer bölümlerde böyle bir denetimin olmadığını vurguladı. Şuanda bu sistemin genişletildiğine değinen Lazarov, fakat sürecin yavaş olduğunu ve epey zaman alacağını aktardı.

Sınırı ihlal edenlerin yüzde 30 oranının çocukları ile birlikte gelenlerin oluşturduğunu belirten Lazarov, pratikte mültecilerin yüzde 50 kısmının anne ile çocuklarının oluşturduğunu vurguladı.‘Karşı taraftan gelecek olan kadın ve çocuklara karşı nasıl hareket edebiliriz’ sorusu yönelten Lazarov, bu durumda tüm bakışların AB partnerler tarafından ülkeye yönlendirileceğini kaydetti.

Diğer taraftan Yunanistan’ın tüm tedbirleri aldıklarını ve sınırlarını kapattıklarını dile getiren Lazarov, bundan dolayı mülteci akımının Yunanistan’ın deniz bölgesine kaydığını, fakat bu bölgede çok uluslu güçlerin bulunduğu için bu akımın yine Bulgaristan’a doğru yöneleceğini vurguladı. Bulgaristan sınırlarını bugüne kadar 4 bin 500 kişinin ihlal ettiğini ifade eden Lazarov, ülke için kritik rakamın 5 bin kişi olduğunu ve bu rakam aşıldığında AB ülkelerinin dayanışma ve yardımı için prosedürünün başlatılacağını kaydetti.

 

Zaman BG

Reklamlar