Silistra iline bağlı Dulovo’da  (Akkadınlar) Tunahan Derneği kuruldu. Dernek Başkanı Güner Hakkı, kültür kurumunun amacının Bulgaristan’da Türk kültürünü canlandırmak ve Bularistan ile  Balkankar’da farklı etniklerin kültürel bağlarını güçlendirmek olduğunu
belirtti. Tuna nehrinin yakınlığı derneğin ismine birinci etken olduğunu vurgulayan Hakkı, gelecekte amaçlarına ulaşmak için yapmayı düşündükleri faaliyetlerden de bahsetti. guner-hakki-tunahan-dernegi-baskİlk olarak yörede Türkçe kursları  açmayı düşündüklerini belirten başkan, buraya yaş farkı olmaksızın her kesimden insanların katılabileceğini söyledi. Hakkı, “Yabancı diller öğreniyoruz, bilgisayar öğreniyoruz, fa-kat hangimiz kendi kültür ve kökenine yönelik icraatta bulunuyor.” dedi.
Zaman’a konuşan Hakkı, 8 kişi ça-lışanı olan derneğin 350 üyesi bulunduğunu söyledi. Faaliyetler arasında Balkan kültür festivali düzenlenmesi olduğunu kaydeden Tunahan Der-neği Başkanı, mayıs ayında da Kırım Tatarları için etkinlik planladıklarını ekledi. Bölgede yemek kültürünün de zengin olduğunu iddia eden Hakkı, yöre-de 4 çeşit keşkek yapıldığını kaydetti.
Güner Hakkı ayrıca belediye sınırlarları dahilindeki 27 köyden 20 kültür evinin bulunduğunun altını çizdi. Derneğin resmi kuruluşu, sembolik bir kırmızı kurdele kesilerek ger-çekleştirildi. Tunahan Derneği açılışı Dulovo’daki İlk Türk Folklor Festivali ile renklendi. Geleneksel olmasını amaçlayan festivalde Pravda, Vodno, Çernik, Çer-nolik, Yarabitsa, Ruyno, Paisievo, Za-ritsa gibi köylerden gelen folklor grup-ları sahne aldı. Gösteriler yanında yerli şairlerin eserleriyle muhteşem bir şi-ir ziyafeti de verildi.
‘Meşeli Dağlar’, ‘Tuna Boyu Oyunları’, ‘Osman Aga’ türküleriyle neşelenen izleyiciler, zeybek ve horon oyunlarıyla çoştu. Akkadınlar Folkolor Grubu ise Alevi ve Bektaşi geleneğindeki sema gösterisini sazcı Halilibrahim baba yönetiminde sergiledi.
Grup, aynı zamanda Demir Baba ilahisini de seslendirdi. Programda keşkek, helva, pide gibi, çeşitli yemekler tanıtılırken, gelenek-sel folklor elbiseleri ve bindallı sergi-si de ilgi gördü.
Programda Çorlu Belediyesi halk oyunları ekibi ve mo-dern dans grubu sahne aldı. Etkin-liğe Edirne Valisi Hasan Duruer, Si-listra Valisi Nasuf Nasuf, Dulovo Belediye Başkanı Yüksel Ahmet, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Ke-maleddin Avcı, Trakya Üniversitesi
Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, Marmaracık Belediye Başkan Yardımcısı Bilgin Kareli gibi birçok misafir katıldı.
Beynur Süleyman, Dulovo – Zaman BG
Reklamlar