Evliliklerin vazgeçilmezi olan düğün törenleri, Silistra bölgesinde bu yaz da tüm görkemliği ile düzenlendi. Genel itibarıyla düğünler azalsa da Silistra bölgesinde her çiftin yakışır bir düğün töreni yapma özlemi bulunuyor. Düğün sezonu sonunda yapılan değerlendirmede bu yıl, Silistra bölgesindeki düğünlerde en çok ‘Anka­ra’­nın Bağları’ türküsünün dinlendiği ortaya çıktı. silistre-dugun-gelenekleriBunu İskra köyü orkestra yöneticisi Bil­gin Mehmet de doğruluyor. İsrka adını taşıyan orkestrada solist olan 34 yaşındaki Bilgin, bazen arkadaşlarını dinlendirmek için çalgı aletlerine de sarılıyor.
Oldukça genç bir ekiple başarı merdivenlerini tırmanan orkestra, Silistra bölgesi dışında Razgrad ilinde de birçok düğüne davet ediliyor.
Düğün sezonu, genelde nisanda başlayıp kasıma kadar devam ediyor. Bazı yıllarda ocak ve aralık aylarında bile düğünler yapılıyor. Gelecek yıl ağustos ayı için şimdiden rezervasyonları var, en yoğun da zaten bu ay geçiyor.
Silistra yöresindeki düğünler genelde cuma akşamları kına gecesi ile başlayıp, cumartesi günü nikah ve takı töreni ile devam ediyor, cumartesi gecesi ise konuklara yemek ikram ediliyor. Bazen gündüzleri sadece nikah yapılıyor.
Son bir-iki yıl içinde düğünlerde organizasyon bakımından değişiklikler göze çarptığını belirten Bilgin Mehmet, “Eskiden insanımız dügün organizasyon işlerini kendileri, yani dügün sahipleri üstleniyordu. Artık bu işleri yavaş yavaş dügün organizatörleri yapmaya başladı.” diye bahsediyor.
Kendisi de düğün organizatörlüğü yaptığını belirten Bilgin bey, müşteri gelince orkestra, kamera ve düğün salonu dekorasyonu hizmetlerini teklif ettiğini belirtiyor. Bu şekilde düğün sahibinin organizasyon işleriyle uğraşmasına gerek kalmadığını ve kendisine bir kolaylık sağlandığını ifade eden İsrka grubu şefi, birçok kişinin de bu toplu hizmetten yararlandığını dile getiriyor.

Bindallılarda Hürrem Sultan modası

Kına gecelerinde giyilen bindallılarda, son zamanlarda Türkiye’den gelen ve biraz daha değişik varyantları olan bindallılar da göze çarpıyor. Buna rağmen bu yöreye has bindallılar hala revaçta. Biraz da modern olan yeni giyisilerde Hürrem Sultan modeli tercih ediliyor. Genç nesil klasik bindallı dışındaki modelleri tercih ederken, Türkiye’den satın alınan hazır bindallılar bu konuda alternatif oluşturuyor.

Ankara’dan gelen rüzgar

Bilgin bey, repertuvarlarını düğünlerde istenen parçalara göre seçtiklerini kaydediyor. Gençler daha yeni şarkılara ağırlık veriyor, fakat yetişkinlerin gözde parçaları da seslendiriliyor.
Bu sezonun hiti ise Ankara’nın Bağları parçası oldu. En çok  istenilen bu türkü, gelecek sezon için de önceliğini koruyacağa benziyor.
Bu konuda ve yeni trent hakkında konuşan Bilgin Mehmet, kendisine ulaşan bir internet mesajında şu ifadelere yer verildiğini aktarıyor: “Vallahi, benim dügünüme kadar Ankara’nın Bağları’nın modası geçerse çok üzülürüm”. Düğünlerde fırtına gibi esen Ankara’nın Bağları,  anonim olup son zamanlarda Türkiye’de moda oldu.
Bilgin Mehmet, her düğün töreninin kendisi için bir şenlik havasında geçtiği için hangisinin daha güzel olduğu konusunda ayırım yapmadığını söylüyor.
Her düğünün kendine özgü güzellikleri olduğunun altını çizen solist, bütün düğünlerin sorunsuz geçmediğini ve olaylı biten düğünlerin de olduğunu itiraf ediyor.
Düğün piyasasının dinamik olduğunu değerlindiren Bilgin Mehmet, “Bölgede hep aynı kişilerden oluşan gruplar var, aynı zamanda her düğünde değişik kişileri toplayan gruplar da var. Bizim insanımız piyasayı aşağı yukarı biliyor ve kime güveneceğini de. Bizim orkestra yılda yaklaşık 35 düğünde çalıyor. Bu da 9 aya tekabül ediyor. Tabi bunun dışında değişik merasimlere de katılıyoz. Nişan törenleri, doğum günü partileri vs.” sözlerine yer veriyor.

İlahi reportuvarı da var

İskra orkestrası, sadece düğün törenlerinde çalmıyor. İlahi repertuvarı sayesinde birçok cami açılışında dini müzik parçları da seslendiriyor. Bu yıl, Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle değişik yerlerde programlarda yer alan İskra orkestrası, isteğe göre manevi müziği de ön plana çıkartıyor.
Rekabetin çok olduğu bir yerde çalışmanın kaliteye yansıdığını dile getiren Bilgin Mehmet, düğüne göre piyasadaki fiyatların 1200 ila 2 bin leva arasında seyrettiğini aktarıyor. Bilgin Mehmet’e klavyede Meral Deniz’in, klarnette Aksel Ersun’un ve vokal solist Duygu Mehmet’in eşlik ederek düğüncülerin hoş vakit geçirmelerini sağlayan İskra orkestrasının, bu sezonda düğün başı bin leva aldığını öğreniyoruz.

Beynur Süleyman – Zaman BG

Reklamlar