bulgaristan-parlamentosuSova Haris Sosyoloji Araştırmalar Ajansı Müdürü Vasil Tonçev 2 ile 7 Mayıs tarihleri arasında yapılan kamuoyu incelemesinden elde edilen sonuçları açıkladı. Tonçev, “Bulgaristan’da önde gelen iki partiye ilişkin sonuçlar hemen hemen eşitleşmiş durumda. GERB oyların yüzde 20,9’unu, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ise yüzde 20,4’ünü alacak. Parlamento’ya kesin gireceğini söyleyebileceğimiz diğer partiler yüzde 5,2 oranında oy alarak Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ve yüzde 4 ile Ataka. Yüzde 4 oranındaki sınıra yakın daha yüzde 2,4 ile Bulgaristan Vatandaşların Hareketi, yüzde 2,4 ile RZS, yüzde 2,3 ile SDS. Daha geride yüzde 1,1 ile VMRO-BND, yüzde 1,7 DSB ve BDF, yüzde 1 ile NFSB” diye açıkladı.

Araştırma ilk defa bir televizyon TV 7 tarafından sipariş edildi. Tonçev, “Ülke çapından 1 200 kişiyle anket çalışmaları gerçekleştirdik. Seçmen katılımı yüzde 63’e ulaşarak oldukça yüksek olacak” diye sözlerine ekledi.

Seçmen listelerine göre bu katılım oranının düşeceğini ve gerçekten yaklaşık yüzde 55 olacağını belirtti. Böyle bir katılım oranında bir partinin Parlamento’ya girmesi için 140 000 oyun gerekeceği anlaşıldı.

Tonçev, “Halk Meclisi’ne 4 parti girerse, GERB’in 99, BSP’nin 97, HÖH/DPS’nin 25 ve Ataka’nın 19 milletvekili olacak. Eğer 5 parti Parlamento’ya girerse GERB’in 94, BSP’nin 93, DPS’nin 24, Ataka’nın 18 ve olasılı 5.partinin 11 milletvekli olacak. Bütün bu sonuçlar hiçbir partinin tek başına hükümet kuramayacağını ve mutlaka koalisyon hükümetine gidileceğini gösteriyor” diye yorumladı. GERB ile BSP’nin oyları arasında çok az bir fark olacak ve nihai sonuçlar belli olmayınca kimin kazanacağı bilinmeyecek” diye sözünü tamamladı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar