Yurtdışı Bulgarlar Devlet Ajansı, dokuzuncu kez Yılın Kadını Ödülünü sundu. Aziz Zlata Mıglenska Ödülüne dünya çapından yurtdışında Bulgar soydaşların çocuklarına eğitim veren ve Bulgaristan’ı bin yıllık kültürüyle dünyaya tanıtan15 Bulgar kadın aday gösterildi.Bulgar folklorunun ağır bastığı ödül töreninde Yılın Kadını 2017 seçildi ve törende Cumhurbaşkanı vekili İliyana Yotova, Başbakan Yardımcısı Valeri Simeonov, Yurtdışı Bulgarlar Devlet Ajansı Başkanı Petar Haralampiyev, ülke içinden ve ülke dışından sivil toplum kururluşları temsilcileri katıldı.

Yılın Kadını Ödülünün sahibi Büyük Britanya’dan Londra’daki Bulgar Korosu Yönetmeni Desislava Stefanova oldu. Desislava, Bulgar folkloruna olan sevgisi ile farklı milletlerden insanların gönlünü fethederek hiçbir dinleyicinin kayıtsız kalamadığı bir folklor macerasına kazandırıyor. Genç kadının yönettiği koro, BBC’inin koro yarışmasına tek bir kez katılıyor ve Yılın Korosu Ödülünü kazanıyor (“BBC Radio 3 Open Choir of the Year” for 2006-7). Desi, Bulgar müziğine sevgiyi en küçüklerine- Londra’daki Bulgaristan Büyükelçiliği bünyesinde kurulan Bulgar okulu öğrencilerine de aşılamayı başarıyor. Desislava Stefanova, Yılın Kadını Ödülünü Cumhurbaşkanı vekili İliyana Yotova’nın elinden büyük bir heyecanla aldı.

Bugün bir Bulgar kadını olmak hiç de kolay değil, hele hele ülkenin sınırlarının dışında yaşıyorsan. Çok hırslı, birçok duvarı yıkman gerekiyor. Aslında biz öyleyiz. Şimdi burada onlardan bir tanesi karşınızdadır” dediCumhurbaşkanı vekili İliyana Yotova ve devam etti Desislava Stefanova’ya hitap ederek:

Sen bir geleneği nesilden nesile aktarıyorsun. BBC’nin ilk yarışmasını kazanınca koro üyelerine soruyorlar: Bulgar şarkıları sizi nelerle kazandı? Koro üyeleri iki kelime ile cevap veriyor: güzellik ve ahenkle. Onalara bizim halk kıyafetlerimizi giydirdin, zengin Bulgar ruhunu onlara tanıttın ve en önemlisi, Avrupa’da bir yerde, dünyanın bir köşesinde bir halkın, büyük değil, ama zengin tarihe sahip bir ülkenin olduğunu öğrettin. Sana yolun açık olsun dileklerimi sunuyorum ve burada bulunan herkesden bir ricam var. Yaşadığınız ülkede sahip olduğunuz etkiyi kulanarak, gelin büyük bir hayalimizi gerçekleştirelim -Uluslararası Bulgar Dili Enstitüsünün kurulmasında yardımcı olun.

Desislava Stefanova, ödülü, anne, nine ve büyük anneler adına aldı ve korosundan bir kadının sözlerini hatırlattı: “Şarkı söylediğim zaman sanki bir kutsal şeyi yerine getirmiş gibi hissediyorum. Sanki sesim, hastalara şifa verebilir, hatta bir atomu parçalayabilir gibi hissediyorum.

Yurtdışı Bulgarlar Devlet Ajansı’nın benim gibi kadınlar adına organize ettiği bu muhteşem ödülü, annelerimiz, ninelerimiz ve büyük annelerimizin adına alıyorum. Böyle sese sahip olduğum için gerçekten çok şanslıyım. Çünkü sessiz kişiler en mutsuz kişilerdir. Sizleri sesimizi duyurmaya çağrıyorum, gelin Avrupa’nın duyabileceği en güçlü sese sahip olalım. Geçmişteki sahip olduklarımızla gurur duyabiliriz ve geleceğe cesurca bakabiliriz ve şarkı söyeleyebiliriz.

 

Çeviri: Şevkiye Çakır,BNR

Reklamlar