Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kentin en önemli tarihi yapılarından olan Tunca Köprüsü’nde gerçekleştirdikleri ışıklandırma projesinin ardından Meriç Köprüsü’nde de ışıklandırma projesinde sona gelindiğini söyledi. Vali Şahin, her iki tarihi taş köprünün de önümüzdeki haftalarda dünya çapında düzenlenecek olan ‘Vida kullanılmadan köprü ışıklandırma projesi’ yarışmasında boy göstereceğini kaydetti.

Osmanlı’ya 92 yıl başkentlik yapmış olan ve metrekareye düşen tarihi eser bakımındanFloransa‘dan sonra dünyanın en zengin şehri olan Edirne‘de, tarihi köprülerin aydınlatılmasında sona gelindi. Geçtiğimiz aylarda yaklaşık 600 bin TL bütçe ile aydınlatılması sağlanan 500 yıllık tarihi Tunca Köprüsü’nün ardından şimdi de sıra tarihiMeriç Köprüsü’ne geldi. Kentte göreve başladığı günden bu yana tarihi köprü ve camilerin aydınlatılması için yoğun mesai sarf eden Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, aydınlatılma projesi tamamlanan Tunca Köprüsü’nün ardından sıranın Meriç Köprüsü’ne geldiğini söyledi. Vali Şahin, kentin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan her iki taş köprüde uygulanan ‘vida kullanılmadan ışıklandırma projesi’ ile dünya çapında düzenlenecek olan özel bir yarışmaya katılacaklarının da müjdesini verdi.

“TARİHİ TAŞ KÖPRÜLER AVRUPA‘DA GÖRÜCÜYE ÇIKACAK”

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Meriç Köprüsü’nün aydınlatılmasında sona gelindiğini hatırlatarak, “İnşallah onun aydınlatılması daha farklı olacak. Bir güzel haber de bu köprülerin aydınlatılmasında ilk defa vida kullanılmadan yapılan aydınlatma işi dünya çapında yapılmakta olan bir yarışa bu sene girecek. İki köprü de bu sınava girecek.Avrupa‘da hangi şehirde yarışma yapılacak bilmiyorum ama bu köprüler ilk defa görücüye çıkacak ve bakalım bu yarışmada ne kadar puan alacak göreceğiz” dedi.

SELİMİYE GECE ADETA YANACAK”

Tarihi taş köprülerin ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı‘na kadar, Selimiye Camii‘nin de görkemli bir şekilde ışıklandırma projesinin tamamlanmasını hedefledikleri dile getiren Vali Şahin, “İnşallah Eylül‘ün 1 ile 10’u arasında çok daha güzel ve çok daha görkemli bir şekilde oranın da dekoratif aydınlatılmasını sağlayacağız. Sıra Selimiye‘ye geliyor.Selimiye‘nin de 21 Ekim’e kadar dekoratif aydınlatılması tamam olacak. 2 bin 600 armatür ile Selimiye adeta gece yanacak. Sadece sırf onu görmek ve çekmek için vatandaşların Edirne dışından geleceklerini şahsen ümit ediyorum. Selimiye‘nin çevresinde bulunan diğer Ulu (Eski) Cami ve Üç Şerefeli Cami ile oluşturduğu ‘altın üçgeni’ de geceleri pırıl pırıl yapacağız. Bir nur topuna dönüştürmek hedefimizdir. Bunların tamamı inşallah 29 Ekim‘de o güzel Cumhuriyet’imizin kuruluş yıl dönümüne denk getireceğiz ve hizmete sunacağız” ifadelerini kullandı.

Mimar Sinan‘ın ‘Ustalık Eserim’ dediği görkemli Selimiye Camii‘nin, ışıklandırma projesinin tamamlanmasının ardından komşu ülkeler Yunanistan ve Bulgaristan‘da 50 ile 100 kilometrelik mesafelerden rahatlıkla görülmesi bekleniyor.

EDİRNELİLER IŞIKLANDIRMA PROJELERİNİ DESTEKLİYOR

Edirne‘de ikamet ettiğini ve Edirne aşığı olduğunu söyleyen Sibel Şentürkler de, “Edirneçok güzel bir yer. Edirne aşığı bir insan olarak, tabi ki bu projeleri sonuna kadar destekliyorum. Harika bir şey olur. Eski değerlere sahip çıkmak bundan güzel bir şey var mı? Köprülerin ışıklandırılması da buna dahil. Edirne‘mizin iyi olmasını gönülden destekliyorum” şeklinde konuştu.

Edirneli bir diğer vatandaş Safiye Görgülü ise köprülerin ışıklandırılması ile ilgili olarak, “Çok güzel bir olay. Birkaç yıldır böyle bir ışıklandırma olacağını duyuyorduk ve bekliyorduk. Tunca Köprüsü’nün ışıklandırılmış halini gördük çok hoş oldu. Edirne için herhalde çok güzel olacaktır” ifadelerini kullandı.

MERİÇ KÖPRÜSÜ

Mecidiye Köprüsü veya diğer adıyla Meriç Köprüsü, 1842’de Abdülmecit zamanında yapımına başlanmış ve 1847’de bitirilmiş köprüdür. Edirne-Karaağaç yolunda, Meriç Nehri üzerinde yer alır. 263 metre uzunluk, 7 metre genişlikte, 13 ayak üzerinde 12 sivri kemerli olup yanlara doğru eğimli özellikler taşımaktadır. Mermer yazıtlı köşkü olan köprünün kubbesinde daha önceleri güneş motifi olduğu bilinmektedir.

Reklamlar