Bu akşam Kırcaalili genç yazar ve şair Şefika Refik’in Edirne’de basılan Her Gün Yaşamak isimli ilk şiir kitabı tanıtıldı. Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği’nin organizasyonuyla Ömer Lütfi Kültür Derneği’nde düzenlenen tanıtıma şairin çok sayıda yakını ve dostu, kalemdaş ve Türk şiirini sevenler katıldı. sefika-refikin-siir-kitabi

Şairi ve ilk kitabını Türkçe öğretmeni Nazmiye Mehmedali tanıttı. Sayın Mehmedali, Şefika ile Plovdiv Üniversitesi’nin Kırcaali Şubesi’nde eskiden Türkoloji Bölümü’nde okuduğu sırada tanıştığını ifade ederek, başarılı ve çalışkan arkadaş, ailesine ve törelerine bağlı biri, yöresinin geçmişini araştırıp hazırladığı mezuniyet tezini güzel bir şekilde savunduğunu paylaştı. Şairin ilk şiir kitabını annesine, babasına ve ağabeyine ithaf ettiğini belirtti. Nazmiye Mehmedali, şairin şiirden başka, deneme ve öyküler de yazdığını kaydetti.

Nazmiye Hanım, şiir kitabının adını aldığı Her Gün Yaşamak ve Yarın Çok Geç Olabilir şiirlerinden alıntılar okudu. Şair salondakilerin bol alkışlarını aldı.

Şefika Refik, tanıtıma gelenleri Arda Boylum şiiriyle selamladı. Biz şiir deyip yola çıktık. Henüz merdivenin ilk basamaklarındayız. Bundan 8 yıl önce anneme yazmış olduğum ilk şiirimin yerel bir gazetede yayınlanması için yardımcı olan değerli meslektaşım Haşim Semerci’ye teşekkür ediyorum” diye kaydetti. Daha sonra şiir ve diğer yazılarına yer verilen Kırcaali Haber gazetesinin sahibi Müzekki Ahmet’e, yazılarını redakte eden Kırcaali Haber gazetesinin Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Durhan Ali’ye, ilk şiir kitabının basılmasında emeği geçen herkese, kitabın tanıtımını düzenleyen Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği’ne, kendisini her konuda destekleyen ailesine ve böyle bir günde kendisini yalnız bırakmayan herkese teşekkürlerini sundu.

Ardından Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı ve Ömer Lütfi Kültür Derneği Müdürü Müzekki Ahmet, şairi ilk şiir kitabından dolayı tebrik etti, Bulgaristan Türk Edebiyatı’na kazandırdığı kitap için teşekkür etti.

Daha sonra Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Zürfettin Hacıoğlu, Anadolu Ajansı Sakarya Bölge Müdürlüğü’ne bağlı serbest haberci olarak görev yapan Erol Ulu, Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği Başkanı Harun Bekir, Ömer Lütfi Kültür Derneği çatısı altında faaliyet sürdüren Recep Küpçü Edebiyat Kulübü Başkanı Durhan Ali ve Şefika Refik’in daha birçok dostu kendisini tebrikleyip daha nice şiir kitabına imza atmasını dilediler.

Sayın Zürfettin Hacıoğlu, şairin ikinci kitabını basacağına dair söz verdi, daima yanında olduklarını ifade etti.

Tebriklerden sonra şair tanıtıma gelen herkese imzalı şiir kitabını hediye etti.

Şefika Refik, 1978 Kırcaali doğumlu. Plovdiv Paisiy Hilendarski Üniversitesi’nin Kırcaali Şubesi’nde Türkçe, Bulgarca ve İngilizce bölümlerinden mezun oldu. Daha sonra aynı okulda Türkoloji Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Yaklaşık 10 yıldır Kırcaali bölgesinde Türkçe, İngilizce ve Bulgarca öğretmenliği yaptı. Şu anda Kırcaali’nin Kostino (Kemikler) köyünde İvan Vazov İlköğretim Okulu’nda İngilizce öğretmenidir. Yazar Balkan Türküsü dergisinin Kırcaali temsilcisidir.

Genç şair ve yazarın bazı eserleri Bulgaristan’da çıkan Türkçe gazete ve dergilerde yayınlandı. Şefika Refik, Kırcaali Haber gazetesinin sayfalarını da şiir ve hikayelerinden başka, çeşitli konularda yazdığı yazılarla renklendirmektedir.

Şefika Refik, bu yıl düzenlenen 13.Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları ve Gagavuz Yeri’nde düzenlenen II. Uluslararası Balkan Şairler Buluşması’na Bulgaristan’ı temsilen katıldı.

 

Resmiye Mümin – Kırcaali Haber

Reklamlar