AP seçimlerinin ardından başlayan erken seçim tartışmalarında iktidarın küçük ortağı HÖH yıl sonuna kadar seçim isterken, büyük ortak BSP temmuz sonunu işaret etti Ana muhalefetteki GERB ise erken seçim tarihi için 28 Eylül’ü önerdi.bsp

Bulgaristan’da 25 Mayıs’ta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde koalisyonun büyük ortağı Bulgar Sosyalist Partisi’nin (BSP) büyük bir oy kaybına uğramasının ardından ortaya çıkan siyasi kriz, erken seçim tarihi konusundaki tartışmalarla sürüyor.

Plamen Oreşarski başbakanlığındaki hükümeti oluşturan koalisyonun küçük ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), BSP’nin oy kaybı nedeniyle yıl sonuna kadar erken seçime gidilmesini talep etmişti.
BSP ise hemen erken seçim yapılmasını istedi. BSP olağan kongresinde konuşan Genel Başkan Sergey Stanişev, siyasi desteği bulunmayan hükümetin derhal istifa etmesi gerektiğini belirterek, “Cumhurbaşkanının siyasi irade ve sorumluluk göstermesi halinde erken seçimler temmuz sonuna kadar yapılabilir. Ülke için en iyi seçenek budur” dedi.
BSP’nin AP seçiminden oy kaybıyla çıkması nedeniyle istifa taleplerine de değinen Stanişev, genel başkanlık görevinden istifa etmeyeceğini ve parti yönetiminde isim değişikliğine gitmeyeceğini söyledi.
Muhalefet: “Temmuz’da erken seçim talebi popülizm”
AP seçiminden birinci parti çıkan ana muhalefetteki Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB), BSP’nin temmuzda erken seçim talebini popülizm olarak değerlendirdi.
GERB Genel Başkan Yardımcısı Tsvetan Tsvetanov, teknik olarak bu sürede seçimlere hazırlık yapılamayacağını belirterek, seçimler için en gerçekçi tarihin 28 Eylül olduğunu kaydetti. Tsvetanov, “Plamen Oreşarski hükümeti yarın istifa etse bile Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’e tüm siyasi partilerle görüşmesi için zaman gerekiyor” diye konuştu.
Gensorudan sonra hükümetin istifası bekleniyor
Muhalefetteki GERB’in hükümetin ekonomi politikaları nedeniyle 5 Haziran’da verdiği gensoru önergesinin cuma günü parlamentoda oylanması bekleniyor. Siyasi gözlemciler, bu oylamanın ardından Başbakan Plamen Oreşarski’nin istifasını verebileceğini belirtiyor.
AP seçiminin ardından Bulgaristan’da iktidarı oluşturan ve muhalefette bulunan tüm partiler erken seçime “evet” demiş oldu.
AA
Reklamlar