2 Mayıs’ta yapılacak erken genel seçimler için seçim kampanyası resmen başladı. Seçimler için 38 siyasi parti ile 7 koalisyon mücadele edecek. Merkez Seçim Komisyonu (MSK), 240 sandalyeli parlamentoya girebilmek için 38 siyasi parti ve 7 koalisyonun kayıt yaptırdığını ve ülke genelinden toplam 7 bin 200 milletvekilinin aday olduğunu açıkladı.

secimMSK ülkede kayıtlı seçmen sayısının 6 milyon 956 bin 890 olduğunu, seçim gününde 18 yaşına girmiş bulunan 21 bin 155 kişinin de  ilk kez oy kullanabileceğini vurguladı. Seçim kampanyasının başlaması ile ilgili partilere seslenen Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, partilerin yerine getirilebilir vaatler vererek sorumlu bir seçim kampanyası yürütmeleri tavsiyesinde bulundu. Siyasilerin ana görevinin halkın güvenini tekrar kazanmak olduğunu vurgulayan Plevneliev, “İnsanların sesine kulak verin ve onların problemlerinin çözümü için çalışın. Bulgaristan halkı değişim bekliyor.” dedi.

45 oluşumdan 3’ü doğrudan Türklerden oy bekliyor

Merkez Seçim Komisyonu’na Türklerin yoğun olarak bulunduğu 3 parti boy gösteriyor. Bunların arasında geleneksel olarak en güçlü aday Hak ve Özgülükler Hareketi (HÖH) yer alıyor. Bunun dışında Kasım Dal ve Korman İsmailov’un dahil olduğu Merkez-Hürriyet ve Şeref (MHŞ) Koalisyonu da Türklerin oyları için mücadele edecek. HÖH’den ayrılarak 1998’de Ulusal Hak ve Özgürlükler Hareketi’ni kuran Güner Tahir de Türkler ile göçmenlerin oylarını almaya çalışacak.
Göçmenlerin oyu için rekabet var
Yurtdışında oy kullanmak isteyenlerin dilekçe verme vadesi sona eriyor. 2009’daki seçimlerde Türkiye’den yaklaşık 90 bin seçmen oy kullanmıştı. 28 bini İstanbul ve çevresinden olmak üzere 25 bini de Bursa’dan gelmişti. En son genel seçimlerdeki oyların yüzde 90’dan fazlası HÖH’e gitmişti. Bu seçimlerde ise Kasım Dal’ın partisinin yanı sıra GERB partisi de, Türkiye’nin eski başbakanlarından  Mesut Yılmaz ile irtibatlarından yararlanarak göçmen oylarından pay almak istiyor. Seçim bölgeleri arasında 25. Sofya Bölgesi iki eski başbakanın kıyasıya mücadelesine sahne olacak. Burada GERB lideri Boyko Borisov ile Bulgar Sosyalit Partisi Başkanı Sergey Stanişev kozlarını paylaşacak. Kırcali’de HÖH’den Lütvi Mestan, MHŞ’den Korman İsmailov’a karşı çıkacak. Kasım Dal ise Silitra’da HÖH’ün tecrübeli isimlerinden Ramadan Atalay’a karşı mücadele verecek.

Ahmet Doğan listelerde yok

Seçim listelerinde ilk kez Ahmet Doğan’ın ismi yer almadı. Bu da Doğan’ın milletvekili olarak parlamentoya artık girmeyeceği anlamına geliyor. 19 Ocak’ta partinin olağan kongresinde liderliği bırakan Doğan, onursal başkan seçilmişti. Parti, basın toplantısında resmi olarak milletvekili adaylarının isimlerini açıkladı. Doğan’ın dışında partinin milletvekili duayenlerinden Ünal Lütfi de gelecek meclis vekilleri arasında yer almayacak. 69 yaşındaki Lütfi, şu ana kadar ülkede 23 yıl içinde kurulan tüm parlamentolarda görev yapmıştı. Listelerde yer almayan başka bir isim ise 1997’den bu yana Ruse ve Razgrat’taki listelerin başında bulunan eski bakan Emel Etem. Demokrasi tarihinde sürekli milletvekili olan diğer bir isim Kırcalili Remzi Osman da liste dışında kaldı.

Lütvi Mestan iki bölgede liste başında

HÖH Başkanı Lütvi Mestan, kendi bölgesi Kırcali’de ve Haskovo’da olmak üzere iki yerde liste başı olarak yarışacak. HÖH, tecrübeli milletvekillerini birçok bölgede liste başına koydu. Razgrat’ta liste başında Hasan Ademov, Silistre’de Ramadan Atalay, Şumen’de Hristo Biserov, Blagoevrag’da Aliosman İmamov, Smolyan’da Mustafa Karadayı, Varna’da Yordan Tsonev, Gabrovo’da Çetin Kazak, Vratsa’da Kamen Kostadinov yer alıyor. HÖH’ün önemli kozlarından biri de Burgas seçim bölgesinde bulunuyor. Burada liste başında Başmüftülük eski Genel Sekreteri Hüseyin Hafızov bulunuyor.

HÖH, güçlü koalisyon taraftarı

Lütvi Mestan, seçim sonrası güçlü bir koalisyon taraftarı olduklarını belirterek “Pozitif bir kampanya yürüteceğiz, ama bu da son iktidarın kusurlarını göstermeyeceğimiz anlamına gelmez.” dedi. Seçim öncesi gezilerinde nabız yoklayacaklarını belirten Mestan, parti merkez bürosunun 17 gün içinde 31 seçim bölgesini dolaşacağını duyurdu.

Partilerin pusulalardaki numaraları belli oldu

Merkez Seçim Kurulu, parti ve koalisyonların oy pusulasındaki sıra numaralarını belirledi. Buna göre Boyko Borisov’un partisi GERB 15, Bulgar Sosyalist Partisi 5, Hak ve Özgürlükler Hareketi 40, Korman İsmailov’un ve Çar Simeon Sakskoburggotski’nin partisi arasındaki koalisyonu ise 6 numarada seçimlere katılacak.

Kırcali’de Türklerin oyuna talip çok

Dokuzuncuı Seçim Bölgesi olan ve 5 milletvekili çıkaran Kırcali’de en çok Türk vekil aday bulunuyor. 157 adayın yer aldığı şehirde 255 bin seçmen bulunuyor. Seçim listelеrinde yaklaşık 33 Türkün ismi göze çarpıyor. HÖH’ün listesi başında Lütvi Mestan yer alırken, ikinci sırada eski Momçilgrad Belediye Başkanı Erdinç Hayrulla bulunuyor. Diğer isimler arasında sırasıyla Mustafa  Ahmed, Saliha Emin, Necmi Ali, Mukaddes Nalbant. Şinasi Süleyman, Musa Yusuf, Metin Bayramali ve Ayhan Etem yer alıyor. GERB listelerinde birinci sırayı milletvekili Tsveta Karayançeva alırken, ikinci sırada Kırcali İl Başkanı Esat Sadık bulunuyor. Listenin 8.ve 10. sıralarında da Feyzi Bekir ile Sebahattin Bekçi yer alıyor. Korman İsmailov ve Hrsitina Hristova’nın başkanlığını yaptığı Merkez-Hürriyet ve Şeref  Koalisyonu’nun liste başında Korman İsmailov, Cemal Karaca, Vildan Kadir, Galip Durhan, Eminali Salif gibi isimler göze çarpıyor. Güçlü Demokratlar Birliği Koalisyonu’nda Muharrem Mehmedov liste başında bulunuyor. Bulgar Sosyalist Partisi ise Bulgaristan için Koalisyon oluşumuyla listenin 3. sırasında Selma Çauş ve 6. Sırada Müjgan Ali’yi dahil ediyor.

Kamuoyu araştırmalarına göre 4 veya 5 oluşum meclise giriyor

Kamuoyu araştırmalarına göre, seçimlerde yüzde 4 barajını aşarak meclise girmesi beklenen partilerin GERB, Bulgaristan için Koalisyon (BSP), HÖH, Ataka, ‘Vatandaşların Bulgaristanı’ olduğu belirtildi.
Seçimlerden sonra GERB ve Ataka, HÖH ve BSP ile hükümet kurmaya yanaşmayacaklarını açıkladı. Bu da 12 Mayıs sonrası muhtemel koalisiyon çabalarının bir hayli zorlu olacağını gösteriyor. Mediana kamuoyu araştırma kuruluşu tarafından yapılan ankete göre, GERB oyların yüzde 26,4’ünü, Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) ise yüzde 23,7’sini alabileceği tahmininde bulundu. Ankete göre, Ataka partisi oyların yüzde 6,2’sini, HÖH’ün ilk kez üçüncülükten 4’üncü sıraya gerileyerek oyların 5,8’ini alabileceğini savundu. Ankete göre, Vatandaşların Bulgaristan’ı Hareketi yüzde 4,5 oy alırken, DSB’nin yüzde 2,4 oy ile baraj altında kalma ihtimali bulunuyor. Siyasi gözlemciler, parlamentoya 4 ya da 5 siyasi partinin girmesi durumunda sağlam ve güçlü bir koalisyon kurma şansının düşük olacağı, bu nedenle yeniden erken seçime gidilebileceği görüşünde birleşiyor. Demokrasi Araştırma Merkezi adlı sivil toplum kuruluşu Başkanı Tihomir Bezlov ise, erken seçimden sonra yıl sonuna kadar tekrar erken seçime gitme olasılığının son derece yüksek olduğunu, ikinci seçimin ardından şimdilik zıt görüşlü görünen GERB ile BSP arasında koalisyon hükümeti bile kurulabileceğini savundu.

 

Zaman BG

Beynur Süleyman, Sofya

Reklamlar