Başbakan Boyko Borisov, Brüksel’de sunduğu “Balkanlar’da Yeni Bir Rol – Daha Fazla Güvenlik ve Daha İyi Göç Yönetimi için Çözümler” konulu konferansında Batı Avrupalı liderlerini, Bulgaristan’ın Schengen Alanı’na kabul edilmemesi için bahane aramakla suçladı.

Bulgaristan’ın, dünya sahnesindeki büyük oyuncuların hatalarının bedelini ödediğini kaydeden Borisov, şunları belirtti: “Dış politikada başarısızlığımız, dünyadaki jeostratejik oyuncuların çıkarlarını korumasına, ya da onlara hizmet etmesine izin verilmesi – aslında her şey altüst oldu ve Avrupa’da bir sorun haline geldi. Bunun modern olmadığını biliyorum, bunu konuşmanın tehlikeli olduğunu biliyorum, ama bu doğru ve şimdiye kadar hiç kimse görüşümü çürütemedi”.

Borisov, Bulgaristan’ın, birkaç hükümeti tarafından sınıra tel örgü örmesiyle hızlı bir başarı örneği olduğunu belirtti.

Başbakan, “Yüz milyonlarca para harcadık. Elbette bu vesileyle tüm mevkidaşlarımın bu paranın sağlanmasını onayladığı Bratislava’da yapılan AB Konseyi’ne teşekkür ederim” diye sözlerine ekledi.

Büyük bir haksızlık olduğunu söyleyen Boyko Borisov, “En iyi korunan sınır, bir devlete bu kadar milyar para harcanması ve sonuçta bu, çok az etki yarattı. Var olmayan uydurma nedenlerle Schengen Alanı’na kabul edilmememiz adil değil” diye konuştu.

Başbakan, daha bugün Batı Balkan ülkelerine AB üyeliği perspektifi sunulması gerektiğini düşünüyor.

Bundan önce Başbakan Borisov, Brüksel’de Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer ile resmi bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Batı Balkanlar ve AB arasında bağlantı projeleri konusunda işbirliği olasılıkları üzerinde duruldu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar