Bosna savaşında Hırvat birlikleri tarafından 16 Nisan 1993’te öldürülen Boşnaklar için anma töreni düzenlendi. 116 Boşnak, Vitez şehri yakınlarında bulunan Ahmiçi Köyü’nde öldürülmüştü.

Bosna-Hersek’in Vitez şehri yakınlarında bulunan Ahmiçi Köyü’nde, Hırvat Savunma Konseyi (HVO) bünyesindeki birlikler tarafından 16 Nisan 1993’te katledilen 116 Boşnak törenle anıldı.

16 Nisan Ahmiçi Derneği Başkanı Elvedin Kermo, yaptığı açıklamada, her yıl düzenlenen anma törenlerinde, 152 evin ve köy camisinin de yakıldığı katliamın acısını yeniden yaşadıklarını ve katliamı yapanların hak ettikleri cezalara çarptırılana kadar da üzüntülerinin eksilmeyeceğini belirtti.

Görgü tanıklarından Abdullah Ahmiç de 1993 yılındaki katliamda anne ve babası ile birlikte 3 kız ve 1 erkek kardeşinin öldürüldüğünü anlattı.

Üzerinden 21 yıl geçmesine karşın katliamın tüm detaylarını hatırlayan Ahmiç, “Annemi ve kardeşlerimi öldürdüler, ardından babamı gözlerimin önünde vurdular. Daha sonra bana ateş ettiler ve mermi yanaklarımdan girip çıktı. Kanlar içinde düştüm yere. Öldüğümü sandıkları için hayatta kaldım” dedi.

3 aylık bebek de öldürülmüştü

Hırvat Savunma Konseyi özel birlikleri, 16 Nisan 1993’te Vitez yakınlarındaki Ahmiçi Köyü’nü basıp, 32’si kadın ve 11’i çocuk olmak üzere toplam 116 sivili katletmişti. Kurbanların en genci üç aylık bir bebek, en yaşlısı ise 81 yaşında bir kadındı. 30 kişinin henüz naaşları bile bulunamadı.

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Ahmiçi katliamı için ‘insanlığa karşı işlenmiş suç’ hükmünü verdi, harekatın komutanı Dario Kordiç de 25 yıllık hapis cezasına çarptırıldı.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Reklamlar