“Sanatta Nüanslar”, Bulgaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı’na adanan bir konser dizisidir. Programa, belediye kültür derneklerinin himayesi altında sanat faaliyetlerini geliştiren topluluklar, orkestralar, korolar dahil edilmiştir. 2 Mayıs tarihinde Vasil Deliev’in orkestra şefliğini yaptığı Sofya Üflemeli Çalgılar Orkestrası ve İva Tırneva ve Nikolay İliev’in yöneticiliğini yaptığı “Sredets” dans topluluğunun katılımı ile bir konser yapılacak. Proje kapsamındaki çoğu etkinlik, seyircileri başkent Sofya’nın merkezindeki “Largo” olarak bilinen Bağımsızlık Meydanı’nda bir araya getiriyor.

Etkinlikle ilgili ayrıntıları “Sredets” Belediye Kültür Derneği Müdürü Liliya Toşeva veriyor: “Gösteri ve konser dizisi, Sofya Belediyesi’ne bağlı “Kültür” Müdürlüğü ve “Sredets”, “İskır”, “Krasno Selo” ve “Nadejda” belediye kültür derneklerinin yeni bir projesidir. Bütün etkinliklere giriş ücretsizdir. “Sredets” belediye kültür derneklerinin toplulukları arasında yer alan dans toplulukları, daha evvel ortak bir gösteri yaptı, “Simfonieta” orkestrasının konserleri, “İgra” Tiyatro Stüdyosu’nun “Külkedisi” gösterisi” ve diğer kültür derneklerinin birçok etkinliği de geçti. Proje, sanat sezonunun bittiği Haziran ayının sonuna kadar devam ediyor. Konserler ve gösteriler, “Largo”nun cam kubbesi altında, arkeolojik kazıların yanında yapılıyor. Burası, başkentimizin bin yıllık tarihinin kaynağıdır. Yarattığı atmosfer inanılmaz. Birçok zaman ayakta kalan ve her yaştan seyirci var. Etkinlikler sadece Sofyalılar tarafından değil, Sofya’nın yabancı konukları tarafından da ziyaret ediliyor. Bu etkinliğin, geleneksel hale gelmesi fikri var, çünkü büyük rağbet görüyor.”

“Sredets” belediye kültür derneği çerçevesinde onlarca müzik, dans, tiyatro ve çocuk toplulukları sanatsal faaliyetlerini geliştiriyor. 7 Mayıs tarihinde kültür derneğinden topluluklar, “Avrupa Müzik Festivali”nin bir parçası olan “Avrupa Dans Ediyor” konserine katılacak. Avrupa Günü vesilesiyle de “Avrupa’nın Renkleri” başlıklı özel bir program hazırlanıyor. Konser etkinliklerinin yanı sıra yarışma niteliği taşıyan “Sofya Yaratıyor” festivali için de aktif hazırlıklar yapılıyor. “Sredets” belediye kültür derneği, bu forumu 16 ile 19 Mayıs tarihleri arasında düzenliyor. Katılmak isteyenler hala başvuru yapabiliyor. Forum çerçevesinde dans ve şarkı folkloru, bale, klasik ve modern danslar vesaire gibi farklı kategorilerde bütün yaş gruplarından çocuk ve gençler yarışacak. Gala konseri, 19 Mayıs tarihinde “Sredets” Kültür Evi’nin yenilenmiş salonunda olacak. Bu tarihte “Sofya Yaratıyor” festivalinin birincilerine de ödüller takdim edilecektir.

 

Çeviri: Rayna İvanova, BNR

Reklamlar