Sahte Bulgarlar: 27 03 2018

Tarih: 27 Mart 2018

Tercüme: Raziye ÇAKIR

Kaynak: Fakti.bg

Konu:  Bulgaristan sahte pasaportlarla Avrupa Birliği’ne mezar kazıyor.

Paris’te çıkan “Noel Observer” gazetesi, Makedon, Arnavut, Kosovalı, Sırp ve Moldovalı  20 bin kişinin Bulgar vatandaşlığı için sırada beklediğini yazıyor ve Bulgaristan’in için bir sağmal inek olan Bulgar pasaportu elde edip Avrupa Birliği’ne yerleşmek isteyenleri uzun uzun anlatıyor.

Aralarında suçluların da bulunduğu binlerce yabancıya Bulgar pasaportu verme işini yüksek makamlarda oturan Bulgaristan görevlileri yapıyor. Bunları dünyaca bilinen ve nüfuslu Fransız “Noel Observer” gazetesi Sofya’dan yayınladığı bir muhabir yazısında anlatıyor ve şu noktalara işaret ediyor:

Bu yazı, Bulgaristan’ın en büyük hava limanı olan Sofya sınır kapısından  “Bulgaria Air” uçak şirketiyle gelen bir grup yabancının pasaport kontrolünden geçmeden ülkeye başarılı giriş yapmasından birkaç gün sonra yayınlandı.

Gazete şu ihtarda bulunuyor:

Sahte Bulgar kimlik belgeleri verilmesi ve Bulgar vatandaşlığı almak için başvurulan dolandırıcılık yolları Bulgaristan Cumhuriyeti’nin güvenliği için çok ciddi bir tehlike oluşturuyor. Bulgar Milli İstihbarat Ajansı Müdürü Dragomir Dimitrov da böyle bir uyarıda bulundu. O bu açıklamayı, yönettiği ajansın hazırladığı son raporu meclis kürsüsünden okurken özellikle vurguladı.  O, milletvekilleri önünde 2017 yılının Ekim ayında konuşmuştu.

Kendilerine Bulgaristan vatandaşı evrakı verilen bu yüzde yüz sahte Bulgarlar, aynı zamanda ellerindeki evraklarla Avrupa Birliği vatandaşıdır, AB ülkelerinde serbestçe dolaşabiliyorlar, bu ise Avrupa Birliği için çok ciddi bir tehdit oluşturuyor.    Bulgaristan’da aldıkları sahte evraklarla Avrupa Birliği vatandaşı oluyorlar.  “Noel Observer” yazısında bu kişilerin vatandaşlık aldıktan sonra terör örgütleriyle bağlantı kurma yolları açılıyor, diye yazıyor. Gazete, bu konuda Bulgar hükümetine ve Sofya’daki Avrupa Konsey Başkanlığına yöneltilen sorulardan hiç birine yanıt alamadığını, yazıyor.

Noel Observer”, sahte kimlik ve pasaport elde etmek için başkent Sofya’da  bu işlerde uzmanlaşmış bazı ofisler çalıştığına dikkat çekiyor. Sahte pasaport hizmet fiyatının 500 Euro ile 3 000 Euro arasında değiştiğini, Bulgar olmak isteyen, fakat geçmişlerinde siyah lekeler olanların daha yüksek fiyat ödediklerine ışık tutuluyor. Fransız gazetesine bu bilgileri, Bulgaristan Adalet Bakanlığı bünyesindeki “ “Vatandaşlık Şubesi”  Müdürü Bayan Katya Mateva vermiş. 2017 yılının Ekim Ayında Bayan Mateva görevden uzaklaştırılmıştır. Kendisinin anlattığına göre, o  bu sahtekarlığın yolunu kesmeye çalışınca hemen işten uzaklaştırılmıştır. Söyle anlatıyor:

“İnterpola gönderdiğim evraklardan Bulgar vatandaşlığı isteyen bu kişilerin suçlu kişiler olduğunu anlayınca, 60 yabancının evraklarını geri çevirmeye karar verdim. Başa çıkamadım. Bana göre, GERB partisinin aşırı milliyetçilerle kurduğu şimdiki hükümetteki Başbakan Yardımcılarından birisi çalışmaya devam eden suç şebekesiyle bağlıdır.”

Katya Mateva, sahte pasaport satma işlerine hükümetin ve devletin en uüksek katlarından kanat gerilmiştir. . Mateva, Başsavcıya ve Başbakan Boyko Borisov’a  illegal yollardan Bulgar vatandaşlığı veren şemayı yazılı şekilde bildirmiş,

Başbakan Boyko Borisov, onu iktidarın Başbakanı koltuğunda tutan, gevrek hükümet ortaklığının çökmesinden korkuyor” gibi bir tahminde bulunan ““Noel Observer” şöyle devam ediyor. Bulgaristan’ın dört bir yanı ortası delik bir simidi andırsa da, Başbakan “Sengen” alanına girmek ve vatandaşlarının eski kıtayı pasaportsuz ve kontrolsüz gezebilmesini sağlamak için çaba gösteriyor.

Şu an Bulgar pasaportu için  sıra bekleyen 20 000 kişi var.

Olayla ilgili çıkan yorumlarda, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Karakaçanov yönetiminde çalışan pasaport şebekesinin şimdiye kadar 80 bin Makedon’u Bulgar yaptığı ve 18 milyon Euro ceplediğine işaret edildi.

Bulgaristan

Reklamlar