Sağlık Bakanı Dr. Tanya Andreeva, “Hastaneler, sağlık sigortası ödeme imkanı olup da bunu yapmayan hastaları tedavi etmeyecek. Bu karar Sağlık Sigortası Kanunu ve Sağlık Kurumları Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle kanunlaştırılacak” diye bildirdi. bulgaristan-saglik-bakani-tanya-andreeva
Sağlık sigorta primlerini ödemeyen maddi durumu iyi olan hastalar, sağlık hizmetlerine başvurdukları takdirde masrafların tamamını karşılamak zorunda kalacaklar, tedavi kurumları onlara ancak yaşamı tehdit eden durumlarda yardım edecek.

Bakan, “Karar kanunlaştırıldığı halde hastaneler hiçbir endişe duymadan sigortalı olmayan hastalara tanı koymayı reddedebilecek. Bu şekilde hastanelerin iflası önlenmiş olacak”, diye izah etti. Kanser hastalarının tedavisine gelince genel prosedüre göre olacağını söyledi.

Dr. Andreeva, mart ayı sonuna kadar Sağlık Haritası hazırlama metodolojisi geliştirilmesinin tamamlanması gerektiğini belirtti. Bakan, “Bu haritada nüfusun yaşı, engellilik durumu, karmaşık sağlık hizmetleri ve daha birçok kriter ayarlanacaktır.

Onda bazı hastanelerin sahip oldukları mülkiyete göre Sağlık Sigorta Kasası ile sözleşme imzalayabilmesi, diğerlerinin ise bunu yapamaması gibi bir mekanizma yok,” diye güvence verdi. Fikrin hastaların korumasına yönelik kuralların uygulamaya girmesi olduğu belli oldu.

Sağlık Bakanı, “Kriterleri karşılayamayan hastaneler kendisini risk altında hissediyorsa, bunu yapmak için yeterli zaman var” diye belirtti.

Dr. Andreeva, Sağlık Kasası’ndan Sağlık Bakanlığı bütçesine dahil edilen tüp bebek ve aşı prosedürleri faaliyetleri için gereken kaynakların gelecek yıl bütçesinde tahsis edildiğine dair kanaat getirdi. Bakan, 2014 yılı için iki misli kaynak sağlanmasını istediğini, ancak sektör başına bütçe tahsisinin makro çerçeveye dayalı olduğundan daha fazla kaynağın tahsis edilmesine imkan vermediğini izah etti.

Dr. Andreeva, “Sağlık sektöründe uzun zamandan beri önemli reformlar yapılmış değil ve ne kadar para yatırım yapılsa da, ciddi sonuçlar olmayacak. Bütçe felsefesi, özel program ve politikalar için kaynak tahsisi yapılmasından ibarettir. Operasyonel programlar üzerinde çalışmak için de fırsat olacak” diye yorumladı .

 

Kırcaali Haber

Reklamlar