Photo: BULFOTO

СнимкаBulgaristan’da ve de Balkanlar’da ilk defa kapalı bir mekanda buz heykeller festivali yapılıyor. Artık üç yıldır Ruse şehrinde “Ruse İce Fest” (Ruse Buz Festivali) yapılıyor. Festival 15 Şubat 2017 tarihine kadar devam edecek. Sekiz ülkeden heykeltıraşlar, “Karlar ülkesi” çizgi filminden “Buz masalı” konusunda buz heykeller yaptı. 20 ton ağrılığında 130’dan fazla buz bloğu, bir buz taht, DNA zinciri, “Buz ateş”, “Buz rüzgar” şekline sokuldu. Festivalsorumluları Ruslan Korovkov ve İrina Taflevskaya, ziyaretçilerin sıcak içecekler içebildiği buz bar da yaptılar.

21 Aralık’ta katılımcıların ödüllendirilmesi töreni yapıldı. Belediye “Kültür ve eğitim” dairesi başkanı İrena Petrova, bu yılki “Ruse Buz Festivali”nin özelliklerini anlatarak şunları açıkladı: “Bu yıl ve de gelecek yıllar için festival için özel bir salon yaptık. Böylece buz heykeller daha uzun bir zaman korunabilecek. Yapı, 144 metre karelidir. İçinde soğutma jeneratörü var ve sıcaklıklar eksi 8 – eksi 10 derece civarındadır. Geçen yıl buz heykeller, sadece 2-3 gün korundu ve Noel için şehrin konukları bu kısa vadeli sanatın tadını çıkaramadı.”

Festival çerçevesinde Fransa, Belçika, İrlanda, Hollanda, Macaristan, Rusya, Ukrayna ve Bulgaristan’dan olan ve uluslararası çapta tanınan sanatçılar, hayal gücünü kullanarak kendi görüş açılarını gözler önüne serdi. İrena Petrova şunları da anlattı: “Alternatif materyallerin kullanıldığı böyle bir yarışmada ilginç olan, bizim konuyu belirlediğimiz, ancak sanatçıların buna dayanarak yeteneğini kullanmasıdır. Sanatçıların sınırlandırmaları veya çerçeveleri yoktur. Böylece yarışmadaki konu üzerinde aşırı odaklanmadan kaçınılıyor. Bu şekilde “Ruse İce Fest 2016”yı yaptık.

Her tür buz heykelin görülebildiği festivalde bu yıl ne gibi heykeller ödül kazandı acaba? Bu soruya cevaben festival sorumlusu İrena Petrova, şunları söyledi: “Birincilik ödülü Fransa’dan Nataliya Çistyakova’ya “Buz Rüzgar” esleri için sunuldu. İkinciliği Ruseli Daniel Kınçev aldı. Kendisi, Karlar Ülkesi Kraliçesi Elsa’yı buzdan yaptı. İlginç olan, Daniel Kınçev’in ilk defa buz ile çalışmasıdır. İrlanda’dan Fergus Mulvany, “Light Works” eseri ile üçüncü kaldı”.

Reklamlar