Cumhurbaşkanı Rumen Radev, göreve başlamasından 1 yılın dolması ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi. Kendisi, çalışmalarının başlıca ağırlıklı konusunun, Bulgaristan’ın egemenliğinin ve güvenliğinin savunulması olduğunun altını çizdi.

Radev’e göre Bulgaristan, gelişiminin kritik bir anında bulunuyor. “Parlamenter cumhuriyet zayıflıyor, parlamento ise, daha çok hükümetin kararnamelerini mühürleyen bir noterliğe dönüşüyor” dedi Cumhurbaşkanı.

Kendisine göre yolsuzluk bütün toplumun mücadele gücünü kırmakta, ifade özgürlüğü ise güvende değil. Bulgaristan’ın dış politikası üzerinde duran Rumen Radev, dış politikamızın, ülkemizde oluşturulması ve dışarıda savunulması, tersinin yapılmaması, ayrıca da dış politikanın düşmanlar değil, dostlar yaratması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı, Balkanlar’ın neredeyse bütün devlet ve hükümet liderleri ile görüşmeler yaptığını ve Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi için temel attığını açıkladı. “Bulgaristan’ın Kurtuluşu’nun 140’ıncı Yıldönümünü kaydettiğimiz 2018 yılının, Bulgar-Rus ilişkilerini buz çağından çıkarma zamanı olduğuna inanıyorum” dedi Radev.

Kendisi, iktidardakileri savunma harcamalarını Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 2’sine artırmasına ikna edememesini bir başarısızlığı olarak niteledi.

 

BNR

Reklamlar