Yılbaşından itibaren AB içinde serbest çalışma hakkı kazanan Romen ve Bulgarlar, Almanya’da Hartz 4 sosyal yardımı başvurusunda bulunuyor. Pek çoğu ise çalıştığı parayla geçinemediği için ilave yardım talep ediyor.

Almanya’da Ocak 2014’ten itibaren Romen ve Bulgarlar çalışma izni olmadan istihdam edilebiliyor. Doğu Avrupa’ya kapıların açılmasıyla birlikte bu ülkeye gelenlerin sayısında artış yaşandı. Buna bağlı olarak sosyal yardım alanların sayısı da artıyor.

Mannheim şehir yönetiminde entegrasyon ve göçten sorumlu David Linse, Alman Haber Ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada, “Hergün 8 ila 15 kişi arasında yeni Hartz 4 başvurusu alınıyor. Bunların büyük kısmı Romen ve Bulgar.” şeklindeki ifadelere yer verdi.

Linse, gelenlerin büyük kısmının işsiz olduğu, iş bulanların ise, çalıştığı parayla geçinemeyerek sosyal yardıma başvurduğunu aktardı.

Ancak sosyal yardım talepleriyle baş edemeyen Gelsenkirchen ve Delmenhorst gibi şehir yönetimleri bu başvuruların büyük kısmına “ret” cevabı veriyor.

Duisburg’da ise korkulan olmadı ve ocak ayından bu yana yeni başvuruların sayısı 50 civarında oldu.

Bu konuda Avrupa Adalet Divanı’nın kararını bekleyen Alman şehir yönetimleri buradan çıkacak karara göre hareket etmeyi planlıyor.

AAD, 2010 yılından bu yana oğlu Almanya’da yaşayan ve Hartz 4 yardımına başvuran Romanyalı bir kadının başvurusunu kara bağlayacak.

Büyük bir mali yük altında kaldığını söyleyen sosyal yardım merkezleri, federal yönetimden yardım bekiliyor.

Reklamlar