romanya bg

Geçtiğimiz hafta içinde Romanya Başbakanı Daçian Çoloş Bulgaristan’da ziyaretteydi. Bulgar meslektaşı Boyko Borisov ile görüşmeleri, iki ülke arasındaki ilişkilerin aktif ve zengin olduğunu gösterdi.

Borisov ve Çoloş’un görüşmesinden iki gün önce “Bulgartransgaz” doğalgaz tedariki şirketi ve Romanya ortağı “Transgaz” şirketi, sistemler arası bağlantının bir parçası olacak bir ek doğalgaz boru hattının kurulması için anlaştı. Üç aya kadar bağlantı hazır olacak ve bölgede doğalgaz ticaretine yol açacak. İki başbakan, bunu doğalgaz tedarik ağının genişlenmesi ve modernize edilmesi için önkoşul olarak niteledi.

Yazın veya sonbahar başında başbakan veya dışişleri bakanları seviyesinde iki ülke ikili çıkar konularında ve de ortak çıkarlı konularda ve Moldova ve Sırbistan ile ortak çıkarlı konularda çalışacak. Bu ikili ilişkileri çok taraflı plana çıkaracak.

Sofya ve Bükreş, ortak çıkarlarını komşu ülkeler konusunda ve de AB ve Schengen bölgesinin dış sınırlarının güvenliği, Kanada vizelerinin iki ülkenin vatandaşları için kaldırılması ve NATO’nun doğu tarafının sağlam tutması konusunda koordine edecek. Son yıllarda Bulgaristan ve Romanya ekonomik ilişkilerini ciddi bir şekilde derinleşti. Romanya, AB’de Bulgaristan’ın üçüncü ticaret ortağı oldu. 2003 ile 2010 yılları arasında ikili ticaret hacmi 8 kat arttı, 2013 yılında ise 3.5 milyar avroya vardı. İki ülke arasında enerji bağımlılığı, yeni köprüler ve Tuna nehrinde ortak hidroelektrik ünitesi ile altyapı bağımlılığı, Tuna belediyeleri arasında Tuna Stratejisi ve Bulgaristan-Romanya Sınır Ötesi İşbirliği Programı çerçevesinde ortaklık alanlarında işbirliği vardır. Bulgaristan ile Romanya arasındaki gelişmeler artık yıllar ile değil aylar ile gelişiyor.

Reklamlar