Montana Kukla Tiyatrosundan genç oyuncu Hari Belov, çok enteresan bir projeye hayat kazandırdı. 13- 17 yaş arasında Roman oyuncu adayları “Suno” adlı tiyatro stüdyosunda birleşti. “Yeni gelecek” vakfıyla beraber Budapeşte’de Roman eğitim merkezinden esinlenerek, proje için oradan finansman sağlamayı da başarır. Roman oyuncuları için aranan şartlar arasında Bulgarcayı doğru konuşmak, güzel diksiyon ve iyi öğrenci olmaktır. Montana’nın iki Roman mahallesinden çocuklar elemelere katılıyor. Piyesteki rol için dokuz çocuk seçildi. Buradaki amaç, çocukları sanata kazandırmak ve onları değiştirebilecek boyutta yepyeni bir dünyaya dokunmak.

“Stefan Kostov’tan “Vrajalets” piyesini hazırladık. 80 yıl önce yazılmış olan piyes, sanki günümüzü anlatıyor. Ulus olarak gelişimimiz açısından bu iyi mi bilmem. Bu piyes okul müfredatında yer almıyor. Amacımız sadece sanat yapmak değil, aynı zamanda eğitici olmak”.

“Suno” tiyatrosunun adı, Çingeneceden tercümede “rüya, hayal” anlamına geliyor. Genç tiyatro yönetmeni için bu gerçekleşen bir hayal. 13 yıl önce de benzeri bir projeyle yola koyulmuş.

“Tiyatronun kolay bir sanat dalı olduğunu söylemek yanlış olur. O güzel olmalı, içinde büyü ve masal bulunmalı. Tiyatro, insanları rutin hayatından uzaklaştırmalı ve daha renkli ve güzel dünyalara sürüklemeli”.

Hari Belov yönetmenliğinde Roman tiyatrosu ilk temsilini Lom’da sundu. 1856 yılında ülkenin ilk tiyatro stüdyolarından biri de tam Tuna boyundaki bu kentten yola çıkar. Daha sonra Montana ve Sofya’da Çocuk Sarayında temsiller var. İzleyicilerin tiyatro sonrası yaşaran gözleri, genç oyuncuların üzerindeki etkisini gösteriyor. “Piyesin yaygınlaşması ve daha çok yerde gösterilmesi için kaynak ve destek bekliyoruz, diyor Belov.

“Romanlardan bahsederken, kültür ve eğitimi unutmayalım. Romanlar bütün dünyada iyi müzisyen, oyuncu, ressam ve yazar olarak biliniyor. Bulgaristan’da ise Roman kültürü ve eğitimini destekleyen kurumlar oldukça az. Esrarengiz kültürü ve eşsiz yapılarıyla Romanlar dugygularını sahnede gösterebilir. Bu piyesin ana mesajı ise, gerçek değerlere geri dönmek, hırsızlık ve hileye düşmemek için benliğimizi korumaya yönelik”.

Türkçesi: Sevda Dükkancı

Reklamlar