Sofya’nın merkezinedeki Nakışçı Kadınlar Sokağı, 20 yıldır Rodopların desenlerini terliklere taşıyan renkler, goblen panolar, yün örgüler, dokuma önlükleriyle bir sergiyi aratmıyor. Sokak, Sofya’ya gelen turistlerin de önemli uğrak mekânlarından.

SEVDA DÜKKANCI 

El emeği rengârenk örtüler, danteller ve hediyelikler. Balkanların en büyük katedrali olan ‘Aleksandır Nevski’nin bulunduğu meydan, tarihi rolünün yanı sıra kültürel bir işleve de sahip. Turistlerin gözdesi olan mekân Nakışçı Kadınlar Sokağı olarak da biliniyor.

Sofya’da Aleksandır Nevski Katedrali’nin hemen yanındaki meydanda tam 20 seneden beri kadınlar tezgâh kuruyor ve orada elişi eserlerini sergiliyor. Hem yerli, hem yabancı turistlerin böylece ilgisini çekiyor.”

HER TÜRLÜ NAKIŞ BULUNABİLİYOR

Rodopların desenlerini terliklere taşıyan renkler, goblen panolar, yün örgüler, dokuma önlükler elişi pazarında sergilenenlerden bazıları. Pazarda Bulgar halk kostümleri, yünlü dokuma elbiseler, nakışla süslenmiş gömlekler, çiçek bayramı için hazırlanan kıyafetler bir ahenk oluşturuyor.

Her biri el emeği ürünlerin mimarı kadınlar, tezgâh başında müşterileri beklerken yeni ürünler hazırlamaya da devam ediyor.

Sokakta el işlerini satan bir kadın, şunları söyledi: “Çocukluktan beri nakış yapıyorum. Annemden öğrendiğim bir şey nakış, örgü, dikiş. Senelerden beri burada sokaktayım, artık hastalandım. Soğuk ve yağmurlu günlerde gelemiyorum. Ürünleri ise daha çok turistler alıyor.”

TURİSTLERDEN TAM NOT

Diğer bir el işi nakışçısı kadın da “Bulgar nakışı bir örtü yapıyorum. Geleneksel motifleri işliyorum. Bir müşterinin isteği üzerine annesinden kalma bir örtüyü yeniliyorum. Bu bizim ruhumuz, Bulgaristan’ın kalbi işlenmiştir nakışlarda. Bu motifler, renkler ve nakışlar ülkemizin gönlünü yansıtıyor” diye konuştu.

Sokağı gezen bir turist ise sokaktaki izlenimlerini, “Pazarı çok beğendim. Çok güzel şeyler var! Geleneklerin ve kültürlerin böyle muhafaza edilmesi çok güzel. Çin’deki evimin duvarına asmak için elişi bir tablo bakıyorum” ifadeleriyle ortaya koyuyor.

İşlemeli Paskalya yumurtaları, yün bebekler, Sofya yazılı kitap ayraçları ve daha birçok el emeği, göz nuru eser Aleksandır Nevski Katedrali meydanında alıcılarını bekliyor.

 

Reklamlar