Bulgaristan’ın Rodop dağlarındaki Ribnovo köyünde oturan 88 yaşındaki Mehmet Hamit, bölgede Osmanlıca okuyan ve yazdığı bilinen tek kişi. Bölgede ‘eski yazı’ olarak nitelendirilen Osmanlıcayı kendi kendine çözdüğünü anlatan Hamit, dini bilgileri öğrenme adına eskiden kaynakların kıtlığından dolayı Osmanlıca eserlere başvurduğunu söylüyor. rodoplarda-son-osmanli

Mütevazi yaşamıyla dikkat çeken Mehmet Hamit, “Ne Osmanlıca ne de Türkçeyi iyi bildiğimi düşünmüyorum; sadece kitaplardan kendime yetecek kadar istifade ediyorum.” sözlerine yer veriyor. Farklı insanların hibesi olan bazı el yazmalarının tarihi bilinmiyor.

Küçük yaştan beri bırakmadığı orucunu tutmaya devam eden Mehmet Hamit, vakit namazlarında camiye gidiyor ve teravihleri de kaçırmıyor. İlerlemiş yaşına rağmen sandalye ve değnek kullanmadan namazını eda ediyor. Vakti olduğunda nafile yerine kaza kılmayı tercih eden Mehmet amca, sohbetlerinde ve sorulan sorularda sık sık hadislere başvurup kitaplardaki yerini açıp okuyor. Bu yüzden de daha uzun ömür isteyip istemediği sorusuna sünnetteki ifadeye başvurarak “Yaşamım hayırlısı ise yaşayayım, ölümüm hayırlısı ise burda durmama gerek yok.” diyor.

BELİNDE KUŞAK, BAŞINDA SARIK

Giyimine de çok dikkat eden Mehmet Hamit, el işlemeli kuşağını beline sarıp, bir zamanlar kullanılan kemerle sıkıyor. Ayrıca örme çoraplarını ayağına geçiriyor, gençliğinden beri taktığı sarığını da çıkarmıyor. Bununla ibadetlerin 70 kez daha sevaplı olduğunu söylüyor. Geniş aba pantolon giyen Mehmet Hamit’i, hem kılık kıyafeti hem de Osmanlıcaya vukufiyeti sebebiyle bazıları ‘Son Osmanlı’ diye anıyor.

‘Tebliğ erinin’ okuduğu kitaplardan notlar tutarak oluşturulan bir defteri bulunuyor. Bunun dışında her ‘mühim meseleyi’ eline kağıt kalem alarak not ediyor. Kütüphanesinde İmam Rabbani, Bediüzzaman Said Nursi ve Gazali gibi alimlerin eserleri de yer alıyor.

Günümüzde Müslümanların en büyük problemlerinden birinin başkalarına benzeme isteğini olduğunu söyleyen Mehmet Hamit, kendi benliğinden uzaklaşılan bir ümmet görüntüsüne şahit olduğunu aktarıyor.

ZİKRİ AĞZINDAN DÜŞÜRMÜYOR

Ramazan ayı dolayısıyla kendine ibadet için program yapan yaşlı adam, sahurdan sonra sabah namazına kadar bir cüz, öğle ve ikindiden sonra da birer cüz olmak üzere günde 3 cüz Kur’an okuyor. Recep ve Şaban aylarında ikişer defa, Ramazan’da ise 3 hatim indiriyor. Günün diğer zamanlarında da boş durmayan Mehmet Hamit, bin 100 defa kelime-i tevhit ve haftanın her gününe ait farklı zikirler okuyor. Bunları hepsini elinde Osmanlıca eserlerden öğrendiğini aktaran Mehmet Hamit, öğrendiklerini kağıda bastırıp cemaate dağıtıyor.

Yasin ve Tebareke sureleri ile birlikte Amme cüzünü ezbere bilen Mehmet Hamit’in hafızası ve aklı birçok gençlere taş çıkartacak şekilde çalışıyor.

Günlük duaları arasında en çok zikrettiği imanlı bir şekilde ahirete irtihal etmesi olduğunu söyleyen Mehmet Hamit’in 4 çocuğu, 8 torunu bulunuyor. Köyde, ondan başka sarıkla dolaşan 2 kişi daha bulunuyor. Üçü de 1925 yılı doğumlu olan bu kişiler eskilerin son temsilcileri olarak çevreden saygı görüyor.

 

Beynur Süleyman – Cihan Haber Ajansı

Reklamlar